ABB’DEN GENÇ TASARIMCILARA FİNAL ÖDEVİ İÇİN ATÖLYE VE MALZEME DESTEĞİ

ABB’DEN GENÇ TASARIMCILARA FİNAL ÖDEVİ İÇİN ATÖLYE VE MALZEME DESTEĞİ

 

   Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Söğütözü Yerleşkesi’nde bulunan teknik atölyesinin kapılarını Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ikinci sınıf öğrencilerine açtı. Genç tasarımcılar Ürün Tasarım dersi final ödevleri için ekonomik ömrünü tamamlamış dönüşüme uygun malzemeleri kullanarak parklar ile sokak hayvanları için modern ve özgün tasarıma sahip ürünlerin prototipini üretti. 110 öğrenci tarafından yapılan tasarımlardan uygun görülenler ABB’ye ait parklara yerleştirilecek.

 

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘öğrenci dostu’ uygulamalarla bir yandan üniversitelerle iş birliği yaparken bir yandan da öğrencilere destek olmayı sürdürüyor.

    ABB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin ‘Ürün Tasarımı’ dersi final sınavlarına ev sahipliği yaptı. ABB’nin Söğütözü Yerleşkesi’ndeki teknik atölyeyi kullanan 110 öğrenci, ekonomik ömrünü tamamlayan malzemeleri tekrar dönüştürerek özgün tasarımlara imza attı.

 

TASARIMLAR ÖĞRENCİLERDEN MALZEMELER BÜYÜKŞEHİRDEN

    Daha önce Gazi Üniversitesi iş birliğiyle ilk kez ‘Ürün Çalıştayı’ düzenleyen ABB şimdi de Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının Söğütözü Yerleşkesi’nde bulunan teknik atölyesinin kapılarını genç tasarımcılara açtı.

    Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Ürün Tasarımı final ödevlerini ABB’nin atölyelerinde geri dönüşüm malzemelerini kullanarak teknik personel desteği ile 7/24 çalışarak park ekipmanları, sokak hayvanları için kulübeler, mama ve su üniteleri tasarladı.

    Gençlerin fikirlerini önemsediklerini ve atölye çalışmaları için lojistik destek sağladıklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tolga Kepir, şu bilgileri verdi:

“Gazi Üniversitesi öğrencileri ile beraber parklarımızda ekonomik ömrünü tamamlamış bank, oyuncak gibi donatıları yeniden elden geçirerek işlev kazandırdık. Aynı zamanda öğrencilerin dönem ödeviydi ve onlar da böylece projelerini gerçekleştirmiş oldular. Bu ürünlerden hocalarımızla birlikte seçtiklerimizi ABB’ye ait parklarda değerlendireceğiz.”

 

ÖĞRENCİLERİN TASARIMLARI BAŞKENT PARKLARINI SÜSLEYECEK

     Hurda ve atıl malzemelere estetik dokunuşlar yaparak yepyeni bir form kazandıran genç beyinler ayrıca Başkent parkları için özgün tasarımlar hazırladı.

     Dönem sonu projelerini tamamlamak için bir araya gelen öğrenciler, malzemeleri kendi hayal güçleriyle birleştirerek kesme-doğrama işinden kaynağa, boyamadan şekil vermeye kadar birçok işi büyük bir özveriyle gerçekleştirdi. Banklardan oturma grubuna, oyun elemanlarından sokak hayvanları için mama ve su ünitesine kadar gruplar şeklinde ekip çalışmasıyla 36 ürün ortaya çıkarıldı.

     Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan, Prof. Dr. Aydın Şık, Dr. Öğretim Üyesi Murat Önder, Araştırma Görevlisi Saygın Yücekule, Hande Kutbay, Öğretim Görevlisi Barış Gür ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tolga Kepir’den oluşan jüri tasarımları değerlendirerek not verecek. Proje kapsamında uygun görülen tasarımların bir kısmı olduğu gibi bir kısmı da revizyon edilerek daha sonra ABB’ye ait parklara yerleştirilecek.

      Öğrenciler kadar öğretim üyeleri de hem final ödevleri için mekânsal destek hem de malzemeler konusunda lojistik destek sağlayan Büyükşehir Belediyesine şu sözlerle teşekkür etti:

-Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan: “Özellikle sokak hayvanlarına yönelik çok proje geliştirdik. ABB ile iletişime geçtik ve ellerinde çok fazla atık malzeme olduğunu ve bunları öğrencilerin değerlendirebileceğini, bunlarla ilgili park donatıları ve sokak hayvanları için ürünler geliştirebileceğimizi söylediler. Bu çalışmamız çok anlamlı oldu ve öğrencilere çok büyük bir sinerji kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi böyle bir imkânı sunduğu için çok mutluyuz. Öğrencilerimiz Ankara’nın parklarına kendi tasarım ve katkılarını sunmuş oldular.”

-Prof. Dr. Aydın Şık: “Biz ders kapsamında fakültemizde yeterince alan ve malzeme bulamadığımız için özellikle de amacımız atık malzeme olduğu için burayı düşündük. Buraya ilk geldiğimizde ABB her türlü imkânı sağlayacağını, hatta 110 tane öğrencimiz olduğunu söylediğimizde ‘bizim için öğrenci sayısı önemli değil biz buradaki malzemelerin kullanılmasını, parklarımızda ve diğer boş alanlar için malzemelerin değerlendirmesini istiyoruz’ dediler.”

-Şule Boz: “Grup arkadaşlarımla tematik parklar için insanlar ve hayvanların aynı anda dinlenebileceği bir bank tasarladık. Gerçekten çok güzel bir süreçti, burada üretimi öğrendik.”

-Toygan Göçmen: “Bizim ürünümüz müzik platformu. Geri dönüştürülebilir malzemelerden park donatısı yapmak için buradayız. Platformda müzik enstrümanları var. Bunlarla toplumu müziğe yaklaştırmayı düşünüyoruz. Kendi ürünlerimizin parklarda yer alacağını öğrenince çok mutlu olduk.”

-Fatih Mert Ermen: “Parklarda genelde insanlar 2 veya 3 kişi bir arada oturabiliyor. Biz dışarıdan 1 kişi geldiğinde 3 kişiyi rahatsız etmeden onlara arkası dönük şekilde oturacak bir ürün tasarladık.”

-Esra Akkurt: “Atölyede çalışan ustalardan daire başkanımıza kadar herkes bizimle çok ilgilendi. Güzel bir deneyim oldu, teşekkür ederim.”