ASKİ DEN    SU TASARRUFU ÇAĞRISI

ASKİ’DEN BAYRAMDA KURBAN ATIKLARI VE SU TASARRUFU UYARISI

    Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları kurban atıkları ve su tasarrufu konusunda uyardı. Kurban atıklarının dere yatakları ile atık su (kanalizasyon) ve yağmur suyu hatlarına atılmaması çağrısında bulunan Öztürk, “Dereler ve kanalizasyon hatları çöp dökme alanı değildir” dedi.

 

    ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Kurban Bayramı’nda vatandaşlardan atıklarını kanalizasyon ve dere yataklarına değil belediyelerin gösterdiği alanlara bırakmaları çağrısında bulundu.

    Ankara’nın atık ve yağmur suyunu toplayarak arıtma tesislerine ileten kanalizasyon hatlarının atılan kurban atıkları ve çöpler nedeniyle tıkandığına dikkat çeken Öztürk, “Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız kanalizasyon hatlarını çöplük gibi kullanıyor. Yağmur hatlarına atılan çöpler akışı engelleyerek kısa sürede tıkanmalara, kanal taşmalarına ve su baskınlarına neden oluyor” dedi.

 

“TIKANAN HATLAR MADDİ KAYIPLARA NEDEN OLUYOR, HALK SAĞLIĞI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR”

    Tıkanan hatların maddi kayıplara neden olduğu kadar halk sağlığı açısından da ciddi risk oluşturduğunu belirten Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“ASKİ olarak kentimizin dört bir yanında kanalizasyon hatları, mazgallar ve dere yataklarının periyodik bakım ve temizliklerini aksatmadan yapıyoruz. Bakım, onarım ve temizlik ekiplerimizle Kurban Bayramı öncesinde de atık ve yağmur suyu taşıyan kanallarda son teknolojiyle üretilen araçlarla kapsamlı bir temizlik çalışması yaparak tüm önlemleri alıyoruz. Ancak üzülerek söylüyorum ki sokaklardaki mazgalların bazılarının sökülerek içlerine inşaat atıklarından evsel atıklara kadar her türlü çöpün atıldığını tespit ediyoruz. Kurban atıklarının kanallara atıldığına tanık oluyoruz. Başkentlileri kurban atıklarını dere yatakları, mazgallar, atık su ve yağmur suyu hatlarına atmamaları konusunda duyarlı olmaya ve hassasiyet göstermeye davet ediyorum.”

SU TASARRUFU ÇAĞRISI

     Başkentlilere bayram boyunca suyu tasarruflu kullanmaları konusunda da uyarılarda bulunan ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, “Her bir damlası kıymetli olan suyumuzu kullanırken bugünü, yarınları ve komşularımızı düşünerek hareket etmeliyiz. Lütfen suyumuzu bilinçli tüketelim, tasarrufu ön planda tutalım” diye konuştu.

    Kurban Bayramı tatili süresince hizmetlerin aksamaması için ASKİ ekiplerinin gerekli önlemleri aldığının altını çizen Öztürk, ekiplerin olası olumsuzluklara karşı 7/24 kesintisiz hizmet vereceğini söyledi.

ASKİ’DEN GÖLBAŞI’NIN OYACA VE İKİZCE MAHALLELERİNE KESİNTİSİZ İÇME SUYU MÜJDESİ 

 

   ASKİ Genel Müdürlüğü, Gölbaşı ilçesinin Oyaca ve İkizce Mahallelerinin yıllardır yaşadığı içme suyu sorununu kalıcı olarak çözdü. Suya erişimin bugüne kadar daha çok tankerle sağlandığı mahalleler, Gökçehöyük Terfi İstasyonu’nun devreye girmesiyle sağlıklı, kaliteli ve kesintisiz içme suyuna kavuştu.

 

    ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent Ankara’nın yıllar içinde biriken içme suyu ve altyapı problemlerine tek tek neşter vuruyor.

     Son olarak yaklaşık 2 yıl önce imalatı tamamlanmasına rağmen elektriksel ve mekanik sorunlar nedeniyle devreye alınamayan Gökçehöyük Terfi İstasyonu’nu sisteme entegre eden ASKİ Genel Müdürlüğü bu sayede Gölbaşı ilçesinde 200 hanenin yer aldığı İkizce ve 2 bin 500 kişinin yaşadığı Oyaca Mahallelerini sağlıklı, kaliteli ve kesintisiz içme suyuna kavuşturdu.

YILLARDIR YAŞANAN SORUN ÇÖZÜLDÜ

    Gökçehöyük Terfi İstasyonu’nun devreye alınmasının ardından ilk etapta İkizce Mahallesi’nde yapılan ancak kullanılmayan depoya da su akışı sağlanmış oldu.

    ASKİ ekipleri pompa ile Oyaca Mahallesi’ne istasyondan su akışı sağlayarak her 2 mahallenin yıldır yaşadığı içme suyu sorununu kalıcı olarak çözdü. İkizce Mahallesi’nde atıl durumda olan 3 bin metreküp kapasiteli su deposunda incelemelerde bulunan Gölbaşı ASKİ Bölge Müdürü Alper Çelik, İkizce ve Oyaca Mahallelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının şu ana kadar dağdan gelen kaynak suyu ve tankerlerle sağlandığını açıkladı:

“Her 2 mahallemizde de sorun vardı ancak Oyaca Mahallesi’nde özellikle bayramlarda çok büyük su sıkıntısı yaşanıyordu. Mecburen bu mahalleleri tanker ile destekliyorduk ancak su dolu tankerler defalarca git gel yaptığı için ortaya mazot masrafı da çıkıyordu. Tankerle su takviyesi işi de bitti. Böylece Oyaca Mahallesi için yılda 32 bin litre, İkizce Mahallesi için ise yılda 17 bin 200 litre mazot tasarrufu sağlanacak. İkizce Su Deposu, 5 yıl önce yapılmış ancak devreye alınamamıştı. Şu an Gökçehöyük Terfi İstasyonu’ndan bu depoya su aktarılıyor. Böylece hem İkizce’nin hem de Oyaca’nın su sorunu tamamen çözüldü.”