İngilizler Bodrum’da sezonu uzatıyor…

İngilizler Bodrum’da

sezonu uzatıyor…

 

Necdet Buluz

 

Turizmde beklentilerimiz var. Ancak, aksi gidişler sezonunun uzatılması ile giderilmeye çalışılıyor. Bodrum’dan vaz geçmeyen İngiliz turistler charter uçuşlarla Bodrum’da sezonu uzatıyor.

Bir başka gelişme de Almanya’dan geldi.

Almanya covid-19 nedeni ile 2 yıldır sınırlarını kapatmıştı. Şimdi Almanya’dan Türkiye’ye turist yağmaya başladı. Gurbetçilerimiz genellikle karayolu ile Türkiye’ye geliyor. Alman turistler ise buldukları uçakla seyahat ediyor. Çünkü, Almanya’da havaalanına grevler var, çalışacak elaman da bulunulmuyor. Almanya geçici işçilerle durumu kurtarmaya çalışıyor.

İngiltere merkezli hava yolu şirketi Jet2 ve onun tur operatörü Jet2 Holidays, Birmingham, Manchester ve Stansted havalimanlarından Bodrum’a yaptığı uçuşlarda sezonu uzatıyor. Şirket, 2023 sezonunda söz konusu 3 havalimanından Bodrum’a ilk defa Nisan ayından itibaren uçmaya başlayacak.

itibaren Stansted’den haftada 2 iki uçuş olarak icra edilecek.

Aeroflot Hava Yolları, tur operatörü Biblio Globus ile iş birliği halinde 2 Temmuz’dan itibaren Planlamaya göre Jet2, gelecek yıl Bodrum uçuşlarına 3 Nisan’da başlayacak. Jet2′ nun, gelecek yıl daha erken tatil yapmek isteyen müşteri talebine yanıt vermek amacıyla böyle bir karar aldığı belirtildi. Şu anki planlamaya göre şirket, Nisan ayında Bodrum’a haftada 7 civarında sefer yapacak.

Jet2 ve Jet2 Holidays’in nisan ayında seferleri Birmingham’dan pazartesi ve cuma olmak üzere haftada 2, Manchester’dan ilk etapta haftada iki ve 6 Nisan’dan itibaren haftada 3 ve 15 Nisan’dan Moskova’dan Antalya’ya ek seferler başlatıyor.

Rusya ayağına da baktığımızda Rus turistlerin de Antalya ve Bodrum’dan vaz geçmediklerin görüyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen yine de Türkiye gözde tatil bölgesi olarak değerlendiriliyor.

 Aeroflot’un 2 Temmuz’dan itibaren Sheremetyevo Havalimanından Antalya’ya salı, perşembe ve cumartesi günleri de uçmaya başladığı böylelikle Moskova-Antalya hattında haftalık uçuş sayısını 5’e çıkaracağı bildirildi.

SU 2140 uçaklarla sabah saatlerinde yapılacak uçuşalarda ekonomi sınıfı biletlerin satışa kapalı olduğu, sadece business biletlerin münferit olarak satın alınabildiği belirtiliyor. Uçağın geriye kalan tüm koltukları ise Biblio Glabus’a  tahsis edildi.

Rus Resmi istatistik servisi Rosstat yılın ilk çeyreğinde Kırım’a seyahat eden Rusların sayısının yüzde 35 azaldığını açıkladı.

TürkRus’un RBC gazetesinden aktardığı habere göre ocak-mart döneminde yarımadada tatil yapanların sayısı 186 bin civarındaydı. Tatilci sayısı mayıs ayında ise 330 bine yükselse de, bu sayı geçtiğimiz yıl kaydedilen ziyaretçi sayısının yüzde 37 gerisinde kaldı.

RBC, Kırım’daki otellerin müşteri çekebilmek için ortalama yüzde 20 oranında fiyat indirdiğini aktarıyor.

Moskova dahil farklı bölgelerden Kırım’a ulaşım hem zor, hem pahalı, hem de uzun sürüyor. Karayolu ve tren ile ulaşım da zor. Bölgenin Ukrayna’daki çatışma ortamına yakınlığı bir diğer caydırıcı unsur.

Özetleyelim:

Morallerimiz bozuk ama sezonun uzaması bir umut olarak değerlendirilmelidir. Son dakika rezervasyonlarla İngiliz Alman ve Rus turistler hiç değilse sezonu iyi şekilde geçirmemize destek olacak.

Daha önce yazmış ve duyurmuştuk.

Ekim-Kasım ayları hareketli geçecek. Özellikle ekim ayında rezervasyonlarda doluluk oranı yüksek görünüyor. Bu arada Kasım ayını da iyi değerlendirmeye bakacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz