Sıcak havalarda kalp daha hızlı çalışıyor…

Sıcak havalarda

kalp daha

hızlı çalışıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

Sıcak havaların özellikle kronik hastaların, kalp rahatsızlığı olanlar üzerinde daha etkili ve tehlikeli olduğu görülüyor. Uzmanlar, aşırı sıcak havalarda dışarıya çıkılmaması gerektiğini vurguluyor.

Bilim insanları aşırı sıcakların 19’uncu yüzyılda hızlanan endüstri ve sanayileşme süreci sonrası meydana gelen iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu olduğunu son yüzyılda 1 derece arttığını gösterirken, uzmanlar sıcak hava dalgalarının doğal olarak oluştuğunu ve iklim değişikliği sebebiyle daha sık yaşanacağını kaydetti.

Almanya’da bulunan Potsdam İklim Bilimi Enstitüsü görevlileri Avrupa’da 1500 yılından beri görülen en sıcak beş yaz mevsiminin 21’inci yüzyılda gerçekleştiğini ifade ediyor.

Akdeniz ülkesi İtalya’da da 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklar sebebiyle sağlık bakanlığı 16 şehirde acilen tedbir alınması gerektiğini açıkladı. Ülkenin büyük kentlerinden Milano’da 72 yaşında evsiz bir adam hayatını kaybetti.

İngiltere’nin Manchester şehrinde aşırı sıcaklar sebebiyle Irwell Nehri’ne giren 12 yaşında bir kız çocuğu boğularak hayatını kaybetti. Polis, vatandaşları serinlemek için nehir ve göllere girerken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sıcak havaların kalp hastaları üzerinde olumsuz ve tehlikeli etkileri olabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, 6 maddede sıcak havalarda kalp sağlığını korumaya yönelik öneri ve uyarılarda bulundu. Esen, İstanbul gibi kalabalık ve hava kirliğinin olduğu şehirlerde sıcaklığın daha tehlikeli ve ölümcül olabileceğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, sıcak havaların kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özlem Esen, aşırı sıcakların vücudu stres altına alarak, sıcak çarpmasına sebep olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özlem Esen, sıcak havalarda vücut ısısını sabit yani ‘daha serin’ tutabilmek için cilt yüzeyindeki damarların gevşediğine ve kalbin daha çok çalışmasına neden olduğunu anlattı. Bu durumun aslında insanı sıcak çarpmalarına karşı koruduğunu vurgulayan Esen, “Bilinen kalp hastalığınız varsa veya obezite, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi çoklu kalp hastalığı riskiniz varsa bu adaptasyon istenilen hızda gelişemeyebilir. Vücudu stres altına girerek, halk arasında sıcak çarpmasına denilen durum yaşanır” dedi.

Prof. Dr. Özlem Esen, vücudun aşırı ısınmaya verdiği doğal tepki olan terlemenin, kalp hastalığı olan kişiler için riskli olduğunu ifade etti. Bu yolla sadece suyun değil, gerekli minerallerin de vücuttan atılarak, kalpte ek strese neden olduğuna işaret eden Esen, kalp hastalığı için alınan bazı ilaçların başta diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar), vücuttaki sıvıyı uzaklaştırdığını ve risk faktörünün daha da artığına dikkat çekti. Özlem Esen, bunların kalp yetersizliğinin köşe taşı ilaçları olduğunu ve hipertansiyon ilaçlarının pek çoğunda kombinasyon tedavi olarak kullanıldığını belirtti. Ayrıca ACE inhibitörleri, beta blokerler ve kalsiyum kanal blokerleri gibi diğer bazı yaygın kalp ilaçları da vücudun ısıya tepki verme şeklini değiştirdiği bilgisini verdi.