Almanya, yeniden silahlanacak…

Almanya, yeniden

silahlanacak…

 

Necdet Buluz

 

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Almanya’nın Avrupa’nın başlıca askeri gücü olmak için harekete geçeceğini belirtti. Alman

Dış İlişkiler Konseyi’nde konuşan Lambrecht, Nazi döneminin yol açtığı şüphelerin aşılması gerektiğine işaret ederek, bugün Almanya’nın güçlü bir demokrasi olduğunu, Alman Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) de güvenliği sağlayan merkezi bir aktör olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını önemli bir dönüm noktası olarak nitelendiren Lambrecht, Almanya’nın güvenlik konularını yeniden değerlendirmek durumunda olduğunu, Alman ordusunun ülkeyi ve müttefikleri savunabilecek şekilde güçlendirileceğini, bu sürecin aynı zamanda siyasi kültürde, orduya ve askeri konulara bakışta bir değişim gerektirdiğini vurguladı.  

Sosyal Demokrat Partili Lambrecht, gelecek nesillerin özgür bir ortamda, barış ve güvenlik içinde yaşayabilmeleri için Almanya’nın acil bir rota değişikliğine gitmesi, Alman ordusunun da bu süreçte daha güçlü ve daha aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Lambrecht, “Her şeyden önemlisi bizim, Almanya’nın, değişmesi gerektiğidir… Şunu açıkça söylememe izin verin: Bu değişimi sağlamazsak gelecekte güvende yaşamamız mümkün olmayacak” ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı, Almanya’nın 73 yıllık demokrasisi ve 67 yıllık demokratik silahlı kuvvetleriyle artık başka bir ülke olduğunu ve özgüvenini de yeniden tesis ettiğini söylerken, günümüzde güçlü bir orduya, caydırıcılığa sahip olmanın da hiç olmadığı kadar büyük önem taşıdığını anlattı. Konuşmasında sıklıkla Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının, jeopolitik açıdan büyük bir dönüm noktası oluşturduğuna vurgu yapan Lambrecht, yaşananlardan önemli dersler çıkarılması gerektiğini savundu. Alman Bakan, “Bizim, tehlike anında, hem kendimizi hem ittifakımızı savunabilmemiz için güçlü, savaşmaya hazır silahlı kuvvetlerine ihtiyacımız var. Bu, 2022 yılında artık sadece teorik bir fikir oyunu değil, bir realite” şeklinde konuştu. 

Lambrecht, yeni tehditlere karşı Alman ordusunun güçlendirilmesi için birçok yeni silahın alınacağını, yeni birliklerin oluşturulacağını söylerken, yeni dönemin türlü zorluklar içereceğine işaret etti. “Gerçek ‘dönüm noktası’ kafalarda gerçekleşecek ve hepimiz en büyük zorluğun da kafalardaki değişimi sağlamak olduğunu biliyoruz” diyen Lambrecht, Bundeswehr’in sadece Almanya’nın güvenliğinin garanti altına alınmasında rol üstlenmediğini, aynı zamanda NATO müttefiklerinin güvenliğine de katkı sağladığını anlattı. Lambrecht, Almanya’nın Soğuk Savaş döneminde tesis edilen güvenlik mimarisinden en çok faydalanan ülke olduğunu hatırlattı ve “Ve artık bizim, en çok askeri katkı sağlayan ülke olmamız gerekiyor” dedi. Lambrecht, ABD’yi Almanya’nın en önemli müttefiki olarak nitelendirdi.

Almanya’nın ilk kez hazırladığı kapsamlı ulusal güvenlik stratejisinde NATO ana omurgayı oluşturmaya devam edecek. Yeni askeri konseptte AB’nin ağırlığı artırılacak, ABD’nin yükü hafifletilecek. Almanya’nın yeni güvenlik stratejisinin bir diğer ayağını da nükleer caydırıcılık oluşturuyor. Lambrecht, “Biz Avrupalılar için bu caydırıcılık mutlaka muhafaza edilmeli” dedi. Almanya yeni güvenlik stratejiyle savunma alanında rekor harcama yapmaya hazırlanırken, ülkede yüksek enflasyon, enerji fiyatlarındaki büyük artış, büyük tepkilere ve gösterilere yol açıyor.