Yunanistan turizmden umutlu…

Yunanistan turizmden

umutlu…

Necdet Buluz

Alman iş ve turizm dergisi fvw’ye konuşan Yunanistan Turizm Bakanı Vasilis Kikilias, ekonominin en önemli kolu olan turizmi pandemi sonrasında yeniden büyüme trendine sokmak zorunda olduklarını ifade etti.

Rusya, Ukrayna ve Çin pazarlarının eksikliğine rağmen Yunanistan’ın 2022 sezonunda Covid-19 öncesi seviyeyi aştığını belirten Yunan Bakan, “Talep o kadar büyük ki, Yunanistan’da turizm bir kez daha ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Yunan ekonomisinin 4’te 1’i turizme bağlı.” diye konuştu.

Almanya’nın Yunanistan’da en büyük pazar durumuna yükseldiğini söyleyen Vasilis Kikilias, ülkenin ilk 6 aydaki turizm gelirlerinin ise 2019’un aynı dönemini yüzde 19,2 aştığını açıkladı. Temmuz ve ağustos ayları için de benzer bir durumun olduğunu kaydeden Kikilias “Sadece ziyaretçi sayısında değil harcamalarda da büyük artış görüyoruz. Girit, Rodos ve Kos’ta sezon kasım Bakan Kikilias, 2022’deki talebin büyük oranda birikmiş talep olması ve enflasyondaki artışın

Alman iş ve turizm dergisi fvw’ye konuşan Yunanistan Turizm Bakanı Vasilis Kikilias, ekonominin en önemli Yunanistan’ın turizmdeki başarısını tehdit edip etmediğine ilişkin soruya ise “Ben hala iyimserim. kasım ayında kadar devam edecek.” dedi.

Pandeminin başında, insanların bir daha eskisi gibi seyahat edip edemeyeceği tartışıyordu. Bu senenin başında da kimse turizmde böylesine başarılı bir yıl yaşanmasını ummuyordu. Kruvaziyer turizmimiz toparlanıyor. Pandemide Yunanistan diğer destinasyonlardan daha iyi performans gösterdi. Alman tur operatörleri ve hava yolu şirketleri ile konuştum. Kapasitelerin düşürüleceğine dair hiçbir gösterge yok.” diye konuştu.

Bu arada son 7 ayda Yunanistan’a gelen turist sayısı da belli oldu.

Temmuz ayında Yunanistan’a giden ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 87,3 artarak 5 milyon 227 bin oldu. Bu ayda, hava yolu ile gelenlerin sayısı yüzde 80, kara yolu ile gelenlerin sayısı ise yüzde 117 oranında arttı.

TurizmDatabank’ın Yunanistan Merkez Bankası verilerinden derlediği verilere göre, ocak-temmuz arasındaki 7 aylık dönemde ülkeye gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 191 oranında artarak 13 milyon 260 bine ulaştı. Bu dönemde ülkeye hava yolu ile gelenlerin sayısı yüzde 204, kara yolu ile gelenlerin sayısı ise yüzde 171 arttı.

Yedi aylık dönemde Yunanistan’a en fazla turist gönderen ülke yüzde 158 artış ve 2 milyon 65 bin artışla Almanya olurken, onu yüzde 659 artış ve 2 milyon 31 binle İngiltere, yüzde 132 artış ve yaklaşık 1 milyon misafirle Fransa, yüzde 280 artış ve yaklaşık 514 bin misafirle ABD takip etti.