Kültür turizminde de iddialıyız…

Kültür turizminde de

iddialıyız…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Türkiye turizme sınıf atlıyor. Sadece deniz, güneş ve kumla sınırlı olmadığımız İstanbul’ a kültür turizmi için gelenlerin yoğunluğu ortaya koydu. Kapadokya gibi turizm beldelerimiz de kültür turizminde önde geliyor.

Tarih ve kültür turizmine olan ilgi sevindirici.

Pandemi sonrası en hızlı toparlanan sektörlerden biri olan turizmde, yaz sezonu yerini kültür turlarına bıraktı. İstanbul’un tarihi yerlerinde geçtiğimiz hafta sonu yoğun bir kalabalık görülürken Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı’nda uzun kuyruklar dikkat çekti.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün paylaştığı veriler de ilk 8 ayda İstanbul’daki turist sayısındaki artışı gösterdi. 2022 yılının ilk 8 ayında İstanbul’a toplamda 10.1 milyon ziyaretçi gelirken; 2021 yılının aynı döneminde bu sayı 4.8 milyon, 2020 yılının aynı döneminde ise 3.1 milyon oldu. Yıl genelinde yabancı ziyaretçi sayısında da önemli bir artış görüldü. Sadece ağustos ayında giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 1.6 milyon oldu. Bu oran, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 66.15 oranında artış yakalandığını gösterdi. Ağustos ayında en fazla turistin geldiği ülkeler sırasıyla, Rusya, Almanya, İran, Suudi Arabistan ve ABD oldu. 2021 yılı toplamında ise Almanya, İran, Rusya, Fransa ve Irak ilk 5’te yer aldı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay pandemide askıya alınan seyahat alışkanlıklarının pandemi etkilerinin sona ermesiyle geri döndüğünü ifade etti ve İstanbul’da turist sayısındaki artışı ve Tarihi Yarımada’daki hareketliliği, bekleyen talebin gerçekleşmesi olarak yorumladı.

Türkiye’de turizm sektörüne ilişkin hedefler geçtiğimiz aylarda revize edilmişti. 2022 yılının başında 42 milyon turist, 34.5 milyar dolarlık turizm geliri hedeflenmiş; ve turist sayısında hedef 47 milyona, gelir ise 37 milyar dolara çıkarılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise geçtiğimiz günlerde, “Bu hedefin yakalanmasında herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Hatta bu hedeflerin yukarısında tamamlanacağını düşünüyorum” açıklaması yapmıştı.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, İstanbul’un yılın en yoğun dönemlerinden birini geçirdiğini belirterek, beklenen turist çeşitliliğinin bu dönemde yakalandığını söyledi ve “Özellikle Avrupa’dan, ABD’den ve Latin Amerika’dan gelen Kültür turlarının, uzun hafta sonu seyahati yapan turistlerin ve cruise misafirlerinin doğal olarak ilk uğradıkları ve gezdikleri yer Tarihi Yarımada. Eylül, ekim ayları tüm dünyada kültür turlarının en çok rağbet gördüğü ve bu aylarda kişi başı harcaması en yüksek olan turistlerin seyahat ettiği aylardır. Öte yandan Sultanahmet’te gördüğümüz yoğunluk İstanbul’a ilk defa gelen turist sayısındaki artışın da net göstergesi. Yılın geri kalanının da bu şekilde devam edebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, TGA ve tüm STK’lar olarak çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Özetleyelim.

Kültür ve tarih turizmimiz şimdi de sağlık ve kaplıca turizmi katkı sağlıyor. Eksiklerimizin hızla tamamlanması ile Türkiye kış turizminde de iddialı duruma gelebilir.  

 

YanıtlaYönlendir