Sütçülükte maliyetler artıyor…

Sütçülükte maliyetler

artıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Girdi fiyatlarının giderek yükselmesi tarımın hemen her kolunu etkiliyor. Et, süt ve yan ürünlerde bundan pay alıyor. Süt fiyatlarının giderek arttığı günümüzde üreticiler” Zarar ediyoruz” diyerek ineklerini kesimhanelere gönderiyor. Üretim ise giderek düşüyor. Süt ve ürünlerinin fiyatı ise sürekli artış gösteriyor. Yenilebilecek bir beyaz peynirin fiyatı 100 lirayı buluyor. Üreticiler acil önlem alınmasını bekliyor.

Enerji, yem ve mazota gelen rekor zamlar hayvancılıkta maliyetlerini katladı. Girdi maliyetleri artmasına karşın çiğ süt fiyatının baskılanarak düşük bırakılması anaç süt hayvanlarının kesime yollanmasına neden oldu. Üreticinin süt hayvanlarını kesime göndermesi resmi verilere de yansıdı. TÜİK, ticari süt işletmeleri tarafından ağustosta toplanan inek sütü miktarının geçen yılın ocak-ağustos dönemine göre yüzde 2,5 azaldığını açıkladı.

Döviz kurlarındaki rekor artışlar başta enerji olmak üzere üreticilerin girdi maliyetlerini katlamaya devam ediyor. TL’deki değer kaybı rekor seviyelere ulaşırken, hem üreticinin hem de tüketicinin enflasyonu artıyor. Yüksek enflasyon ve artan maliyetler başta hayvancılık ve tarım sektörü olmak üzere üretimi sekteye uğrattı. Girdi maliyetlerinin zirveye çıkmasıyla beraber hayvancılık sektörü resmen bitme noktasına gelirken, baskılanan çiğ süt fiyatları anaç hayvanların kesime yollanmasına neden oldu.

Süt üreticileri ve tarım örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen baskılanan fiyatlar süt üretiminin azalmasına neden oldu. Kesime giden ve azalan süt üretimi resmi verilere de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), süt ve süt ürünleri üretimi Ağustos verilerini yayınladı. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9; Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 azaldı.

Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, içme sütü üretimi yüzde 15.7, tereyağı üretimi yüzde 5.5 ve yoğurt üretimi yüzde 1.9 artarken; ayran üretimi yüzde 5.9, inek peyniri üretimi yüzde 4.1 azaldı. Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 26.9, ayran üretimi yüzde 13.9, yoğurt üretimi yüzde 3,6 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 5,5 ve içme sütü üretimi yüzde 1 azaldı. Bir önceki ay 843 bin 364 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Ağustos ayında yüzde 5.2 azalarak 799 bin 135 ton oldu. Bir önceki ay 127 bin 386 ton olan içme sütü üretimi Ağustos ayında yüzde 4,9 azalarak 121 bin 125 ton olarak gerçekleşti.

Özetleyelim:

Bu gidiş bundan sonra et ve süt ürünlerinin daha da zamlanacağını gösteriyor. Zaten marketlerde süt ve ürünlerinde büyük artışlar sürüyor. Süt ile birlikte peynir fiyatlarının da artmakta olduğunu gözlemliyoruz.