Teknolojide yetenek açığı büyüyor…

Teknolojide yetenek

açığı büyüyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Danışmanlık kuruluşu KPMG’nin 2022 yılı “Küresel Teknoloji Raporu” şirketlerin çığır açıcı yeni teknolojik araçlar konusunda hevesli ve müşteri deneyimini geliştirmek için dijital dönüşümü daha fazla benimsemeye kararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre dijital teknolojilerin benimsenmesini zorlaştıran bir numaralı sorun yetenek açığı olarak görülürken çoğu işletmenin 2 yıl içerisinde Web3, metaverse ve kuantum bilişim gibi ortaya yeni çıkan önemli teknoloji platformlarını benimsemesi bekleniyor.

Yöneticilerin yüzde 99’u dijital yatırımlardan geri dönüş elde ettiklerini belirtirken her 10 işletmeden 9’u bulut sistemlerini kullanma konusunda ileri düzeyde olduklarını ifade ediyor. Buna karşın siber güvenlik ekiplerinin yüzde 58’i programlarının gerisinde kaldıklarını kabul ediyor.

KPMG’nin küresel çapta 2 bin 200 yöneticinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırmanın öne çıkan sonuçları ise şu şekilde:

  1. Müşteri katılımını artıracak teknolojilere ilgili büyüyor: Araştırma jeopolitik gerilimlere rağmen, işletmelerin yeni teknolojileri benimsediğini ve yeni araçlara yatırım yapmaya hazır olduğunu gösteriyor. Ankete katılanların neredeyse tamamı, kuruluşlarının dijital dönüşümlerinin son 2 yılda kârlılığı ve/veya performansı artırdığını söylüyor. Anket ayrıca, denenmemiş ve potansiyel olarak yıkıcı olsa bile yeni teknolojilere yönelik yaygın bir iştah olduğunu da ortaya koyuyor. Katılımcıların ortalama yüzde 67’si 2 yıl içinde metaverse, NFT ve Web3 gibi yeni platformları benimsemeyi düşünüyor. Yüzde 72’si ise aynı zamanda kuantum bilişime yatırım yapmayı da değerlendiriyor.
  2. Dijitalleşme hızlanıyor ancak tehditler devam ediyor: Teknoloji liderlerinin çoğu, dijital dönüşüm yoluyla elde edebileceklerinden iyimser. Örneğin, teknolojilere güven söz konusu olduğunda, katılımcıların yüzde 66’sı kuruluşlarının iş stratejilerini ilerletmek için teknolojiyi kullanmada son derece ya da çok etkili olduğuna inanıyor.
  3. Siber güvenlik ekipleri hıza yetişmekte zorlanıyor: Siber güvenlik ekipleri bir yandan gelişen tehditlere ayak uydurma baskısı altında kalırken, diğer yandan yetenek açığıyla da başa çıkmaya çalışıyor. Bu durum ekiplerin siber güvenlik çalışmalarını da sekteye uğratabiliyor. Şirketler, siber güvenlik hedeflerine ulaşmalarını engelleyen en önemli sorunun kilit becerilerin eksikliği olduğunu söylüyor. Şirketlerin yarısından fazlası (yüzde 58) siber güvenlik konusunda planlananın gerisinde olduklarını kabul ediyor.