Havacılık sektörü 2023’den umutlu…

Havacılık sektörü

2023’den umutlu…

 

Necdet Buluz

 

Pandemi nedeni ile büyük darbe yiyen havacılık sektörü toparlanmaya başladı.

Fvw Travel Talks kapsamında “Baktığınız her yerde zorluklar – Havacılık sektörü sorunları nasıl kontrol altına almak istiyor?” başlıklı panele katılan Eurowings CEO’su Jens Bischof, SunExpress CEO’su Max Kownatzki, Lufthansa Group Kıdemli Başkan Yardımcısı Heike Birlenbach ve Alman Havalimanları Birliği (ADV) Başkanı Raphl Beisel sektörde yaşana zorlukları masaya yatırdı.

Eurowings CEO’su Jens Bischof: Müşterinin yanında olmalısınız

“Bu yaz fazla sorunlar yaşadık fakat ben yine de hepinize işbirliğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Pilotlarda yaşadığımız sorunlar, kayıp bagajlar ve uzun bekleme sürelerinden kaynaklanan sıkıntılar yaşadık. Atlattığımızı düşünüyorum. Biz pilotlarımızla para ile ilgili tartışmaya girmedik. Onların istediği gibi maaşlarını yüzde 10 arttırdık ve izin günlerinde düzenlemeye gittik. Hafta sonlarında onlara izin verdik.
Müşterilerinizi yalnız bırakamazsınız. Onları kontrol etmeli, yanlarında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Onlara daha çok güven vermeliyiz. Müşterimizi bizden istediği bir diğer şey ise esnek fiyatlandırmalar. Bu yaz için oldukça fazla fırsatımız olacak, iyiye gideceğiz ve krizleri çözeceğiz. Sonbahar, bize operasyonlarımızda gelecek sezon için bir ön gösterim veriyor. Henüz en iyi sezonumuz olduğunu söyleyemeyiz, 2023 için de aynı şekilde fakat iyiye gidiyoruz. Gelecek sezon için ekonomik ve finansal düzenlemelere gideceğiz. Müşterilerimiz gelecek sezonda kötü hava koşulları ve uçuşlar için endişelenmeyecekler.”

SunExpress CEO’su Max Kownatzki: Fazla yara almadan atlattık

“Her şeye rağmen iyi bir sezon yaşadık. Çok fazla uçak iptali yaşandı, havaalanlarında problemler yaşadık fakat THY ve Lufthansa ile iş birliğimiz sayesinde fazla yara almadan atlattığımızı düşünüyorum. SunExpress bu sezondan iyi çıktı. Havaalanı, müşterinin neden geldiğini, ne sorunu olduğunu bilmiyor. Bilmeleri gerekiyor. İş birliği içinde olmalıyız. Bu konuda sorunlar yaşıyoruz, iletişimde olmalıyız. Eksiklerimiz bence teknolojiye dayanıyor.

Havayolu şirketleri olarak çok fazla risk içerisindeyiz ve bu krizler sürecinde verdiğimiz esnek tepkiler Türk kültüründe bir söz vardır ‘Ne ekersen onu biçersin’ diye, biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Müşteri segmentimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Özellikle İngiltere bazında. Havaalanlarındaki ve diğer destinasyonlardaki partnerlerimizle iyi iletişim içindeyiz.”

Lufthansa Group Kıdemli Başkan Yardımcısı Heike Birlenbach: Sorunlardan ders çıkardık

“Bu yaz müşterilerimizin ulaşımında sorunlar yaşadık. Çoğu müşterimiz bizi çok uzun süre bekledikleri ile ilgili sürekli aradı ve bu da bizim için üzücü bir durumdu. Biz Lufthansa olarak, bu yaz yaşadığımız sorunlardan büyük bir ders çıkardık ve gelecek sezon için de ödevlerimizi iyi yapıyoruz. Bizim iyi uçuş ekiplerine, havaalanı ve güvenlik görevlilerine ihtiyacımız var.

Bizim sektörümüz kolay bir sektör değil. Aynı anda yönettiğimiz birçok operasyon var ve mutlaka bir sorun oluyor: ‘Hey, bu zaten bizim işimiz ve biz işimizi yapıyoruz’ diyoruz. Bagaj kaybı, uçuşların aksaması zaten bizim işimizin bir parçası ve bu durumlarda verdiğiniz hızlı tepkiler önemli. Öncelikle müşterilerimizle aramızda olan güven ilişkisine ağırlık vereceğiz. İkinci nokta ise yeni koltuk artışlarına gidiyoruz. Henüz daha vakti olsa da gelecek sezon için yeni havaalanları ile anlaşmalar yapacağız.”

Alman Havalimanları Birliği (ADV) Başkanı Raphl Beisel: Kalifiye olmayan personel sorunu

“Bu yaz korkunç geçti. Havaalanlarımızda yaşadığımız sorunlar için herkesten özür diliyorum. Düşük kalitede personel sorunu öne çıkan problemlerden biri. Bunun önüne geçmek için de bizimle çalışmak isteyen çalışanlar arasında yetenek testleri yapıyoruz. Müşterilerimizden, yolcularımızdan para alıyoruz ve sorunlarını da çözmeliyiz. Bunun için çalışıyoruz çalışmaya devam edeceğiz. Biz havaalanları olarak sadece bir uçak iniş noktası değiliz aynı zamanda hükümet ve devletle de iç içeyiz. Havaalanının ve yolcuların güvenliği bizim için öncelikli.”