İngiltere’deki hareketlilik yüz güldürüyor…

İngiltere’deki hareketlilik

yüz güldürüyor…

 

Necdet Buluz

 

Antalya Turizm Fuarında gerçekleşen “Dünya pazarlarında son durum” başlıklı oturumun panelistlerinden biri de MTS Globe Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya oldu.

GM Dergi’de yer alan habere göre, Karakaya bu yıl kriz yaşamadıklarını belirterek 2023 yılı için öngörülerini paylaştı.

İngiltere’den gelen verilerin çok iyi olduğunu belirten Karakaya, “Bu yıl kriz yaşanmadı. Haziran ayına kadar tedirgin olduğumuz sezonda Haziran’dan sonra güzel bir sıçrama yaşadık. Zannediyorum Dolar’ın geçerli olduğu ülkelerde durum biraz daha farklı gerçekleşti. Biz Dubai’den Arjantin’e kadar varız. Yunanistan bu yılın parlayan yıldızıydı. Çünkü pandemiyi çok iyi bir şekilde yönettiler ve karşılığını aldılar. Gelecek sene ise bu durumun değişeceğini düşünmekteyiz ki elimize ulaşan rakamlarda bunu gösteriyor. Batı Akdeniz’den Doğu Akdeniz’e doğru kayma var. Yunanistan biraz daha durağan ilk verilere göre. Müjdeyi vermek istiyorum, İngiltere’den ilk gelen veriler inanılmaz iç ferahlatıcı” dedi.

5 yıl içinde ne olacağını tartışmak gerekli diyerek şirketin 5 yıllık planlarını ve İngiltere pazarının geleceği hakkında konuşan Karakaya. “Bizim şirket olarak iddiamız, 5 yıl içinde İngiltere kapasitemizi iki katına çıkarmak. Bunun planlamasını yapmaktayız. Zannediyorum ki rekabet ettiğimiz diğer firmalarda bu planlama içindeler. Şu an da İngiltere pazarı 3. Sırada. Bu üçüncülüğü korumaktan daha ziyade ben Almanya’nın rakamlarına ulaşılabilecek bir kapasitenin olduğuna inanıyorum. Dolarla alışveriş yapılan yerlerdeki yavaşlamanın 2023 yılında çok daha belirgin olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İspanya-Türkiye rekabeti sürüyor. Kim daha çabuk toparlanıyor buna da bakalım:

Akdeniz çanağının turizmde iki rakip ülkesi İspanya ve Türkiye, pandemi sonrası toparlanmada farklı performanslar gösteriyor. Türkiye eylül ayında 2019 rakamlarını aşıp kümülatifte 2019 verilerine yaklaşırken, İspanya’nın hala yüzde 15 civarında geriden geldiği görülüyor.

Eylül ayında 7 milyon 882 bin ziyaretçi ağırlayan İspanya, 8,9 milyon ziyaretçi ağırladığı 2019’un ancak yüzde 88’ine ulaşırken; 2022’nin eylül ayında 5 milyon 993 bin ziyaretçi ağırlayan Türkiye, 5 milyon 982 bin yabancı misafir aldığı 2019’un yüzde 0,18 üstüne çıktı.

İlk 9 aya ilişkin veriler için de benzer bir durum söz konusu. Ocak-eylül 2022 arasında 55 milyon 916 bin ziyaretçi alan İspanya, 67 milyon 100 bin misafir aldığı 2019’un aynı döneminin yüzde 83’üne ulaşabilirken; bu yılın 9 aylık diliminde 34 milyon 810 bin ziyaretçi alan Türkiye, 36 milyon 428 bin kişiyi misafir ettiği 2019’un aynı döneminin yüzde 95’ine ulaştı.