NEREDEN NEREYE ?

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile Katar’da el sıkışması siyasi çevrelerce  şaşkınlıkla karşılandı.

Erdoğan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin daveti üzerine, Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın açılışı dolayısıyla liderlere verilen resepsiyona katılmıştı.

NEREDEN NEREYE: ‘KATİL, DİYE SESLENİYORDU, EL SIKIŞTI

Türkiye-Mısır ilişkileri, 2014’te Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbe yapması ve yönetimi ele geçirmesinin ardından kopmuştu. Bir süre önce normalleşme süreci başlamış, 9 yıl aradan sonra bakan düzeyindeki ilk ziyaret gerçekleştirilmiş ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mısır’a gitmişti.

Liderler düzeyinde ilk buluşma ise Katar’da gerçekleşti. Dünya Kupası’nın başlangıç maçını izlemek için Katar’a giden Erdoğan, burada geçmişte ‘katil’ diye seslendiği Sisi ile bir araya geldi. Erdoğan, Sisi ile gülümseyerek el sıkıştı.

“BÖYLE BİRİYLE ASLA GÖRÜŞMEM” DİYORDU

Erdoğan, Mısır’la ilgili soru karşısında Erdoğan, zaman zaman Sisi’yle neden görüşmediği yönünde sorular geldiğini belirterek şöyle sert eleştirilerde bulunmuştu:

  • Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. Serbest bırakmadığı sürece biz kalkıp Sisi’yle görüşemeyiz. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir. Sisi göreve geldiğinden bu yana 42 kişiyi idam ettiler. En son 9 genci idam ettiler. Bu bir defa yenilir yutulur bir lokma değildir. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla!

Sisi hakkında Erdoğan ayrıca “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50’ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi’nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi” ifadelerini kullanmıştı.

YANDAŞ MEDYA ŞAŞKIN

Erdoğan’la birlikte Sisi karşıtlığında zirve yapan iktidar yanlısı gazeteler, bu görüşmeyle şaşkına döndü. Kimi gazeteler bu görüşmeye manşet sayfasında hiç yer vermezken kimisi de ‘normal’ bir görüşme gibi sundu.

hABER VE FOTOĞRAF kAYNAK cUMHURİYET