Rusya’dan akın devam ediyor…

Rusya’dan akın

devam ediyor…

 

Necdet Buluz

 

Rusya’dan ayrılanlar, gittikleri yerlerde yerel halk için hayat pahalılığını körüklemeye başladı. Özellikle kiralık evlere olan talebin patlaması, Tiflis’ten Antalya’ya tüm önde gelen şehirlerde fiyatları rekor seviyelere taşıdı.

Rusya’dan en çok Antalya’ya akın var. Antalya ikinci sırada geliyor. İstanbul’a gelenlerin sayısı ds artıyor. Ev kira ve satış fiyatları uçuyor.

Antalya Konyaaltı’dan emlakçıların ortak görüşü:

“ Gelenler ev arıyor. 6 aylık peşin ile 10 bin liraya kadar fiyatlar çıkıyor. 2+1’lere rağbet daha çok. Emlak fiyatları da ikiye katlandı. Daha çok dayalı-döşeli evler isteniliyor. Şu anda Konyaaltı’da ev satın almak ve kiralamak imkânsız gibi.Akın devam ederse talepleri karşılayamaz duruma düşebiliriz.”

Turizmin başkenti Antalya’ya Eylül sonu itibariyle Rusya’dan 11 bin uçuşla 2,2 milyon turist geldi. Rusya’daki seferberlik sonrası, günlük ortalama gerçekleşen 80 uçuşa ise 3-4 ek sefer uçuşu ilave edildi. Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, “Rusya uçuşlarına karşı yaptırımların devam ettiği bir dünyada, seferberlikten ötürü Antalya bölgesinde kısmi atışlar görüyoruz. Son günlerde günlük 80 uçağa 3-4 sefer ilave edilmiş durumda” dedi.


Turizm başkenti Antalya, 2022 yılında turizmde rekor kırmaya hazırlanıyor. En iyi sezonu 2019’da yaşayan ve yılı yaklaşık 16 milyon turistle kapatan kente sadece Antalya Havalimanı’ndan gelen turist sayısı 10 milyonu aştı.

Yılın ilk çeyreğinde başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla Rus ve Ukrayna turist sayısında düşüş yaşayan Antalya, diğer pazarlarda ise adeta patlama yaptı. Savaşa kadar en fazla Rus turist ağırlayan kente Avrupa pazarından adeta turist yağdı. Rakamların başında 5,2 milyon turistle Almanya yer alırken, İngiltere pazarından yüzde 150’lik bir artış yaşandı. Savaş ve seferberlik olumsuzluklarına karşın Rus turist sayısı ise bugün itibariyle 2,2 milyon olarak kayıtlara geçti.


Rusya-Ukrayna savaşı ve seferberliğe rağmen Rusya’dan gelen uçuşların devam ettiğini aktaran Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, Rusya’dan Antalya’ya günlük 80 uçuş gerçekleştiğini, seferberlik sonrası ise 3-4 ek seferlerle bu uçuşlarda bir miktar artış yaşandığını kaydetti. Varol, “Rusya uçuşlarına karşı yaptırımların devam ettiği bir dünyada, seferberlikten ötürü Antalya bölgesinde kısmi atışlar görüyoruz. Son günlerde günlük 80 uçağa 3-4 sefer ilave edilmiş durumda. Ancak çok geniş bir ilave olarak görünmüyor”dedi.

Rusya’dan Özbekistan’a da akın devam ediyor. Savaştan ve askerlikten kaçanların sayısı her geçen gün katlanarak artıyor.

Özbekistan yetkilileri, seferberlik kararından sonra artan Rus göçü nedeniyle ülkede kiraların yükselişinden şikayetçi. Orta Asya ülkesinde mülk sahiplerinin evlerini Ruslara kiralamak için mevcut kiracıları çıkartmaya başladığı haberleri geliyor.

Business FM’e konuşan Özbek gazeteci Bahtiyor Ergaşev, daha önce tek odalı daire fiyatlarının 200-300 dolar aralığında seyrettiği Taşkent’te bugün 600-700 dolardan aşağıda kiralık daire bulunamadığını söyledi. Şehirde iki odalı dairelerin kiraları da artık 1200 dolardan başlıyor.

Business FM, artan talep nedeniyle Özbekistan’ın yanı sıra Ermenistan ve Gürcistan’ın büyük şehirlerinde kiraların Moskova’yla eşitlendiğini yazdı.

Portala konuşan Batum’da yaşayan Aleksandra adında bir Rus kadın, stüdyo bir daire için ayda 500 dolar kira ödediğini söyledi. Gürcü şehrinde Airbnb üzerinden kiralanan dairelerin fiyatları da 700 dolardan başlıyor.

TürkRus’ta yer alan habere göre, Tiflis ve Erivan’da benzer bir durum söz konusu. Ermenistan’ın başkentinde 53 m2’lik stüdyo bir dairenin kirası 400 bin dram, yani 61 bin ruble.