Talep düştü, fiyatlar arttı…

Talep düştü,

fiyatlar arttı…

 

Necdet Buluz

 

Ruslar için Türkiye’de yılbaşı tatili fiyatları büyük oranda artarken talebin bir önceki seneye göre azaldığı ifade ediliyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), seyahat acentelerinden elde ettiği verilerden yola çıkarak Ruslar için Türkiye’de yılbaşı tatil maliyetlerini belirledi. Uzun yılbaşı tatilleri için Rusların en çok İstanbul ve Antalya’ya ilgi duyduğu vurgulandı.

Yılbaşı tatillerinde İstanbul’u seçen Ruslar, gezi turizmine ilgi duyarken, Antalya’yı tercih edenlerin ise deniz tatili ile ilgilendiğini ifade eden birlik, aynı zamanda Rusların Palandöken, Erciyes, Kars, Uludağ gibi kayak merkezlerine olan ilgisinin de altını çizdi.

Türkiye’de yılbaşı tatili tercihlerinde lider Antalya olurken, tur operatörleri, bu şehri seçen gezginlerin payının toplam taleplerin yüzde 80’ini aştığını açıklıyor. İki kişinin 7 günlük Antalya tatilinin maliyeti ise 160 bin rubleden başlıyor.

GazetemRu’da yer alan habere göre, İstanbul’da bir haftalık seyahat iki kişi için en az 120 bin rubleye mal olurken, Uludağ ve Palandöken gibi kayak merkezlerinde ise bir haftalık tatil fiyatları ortalama 131 bin rubleye ulaşıldı.

ATOR, Türkiye’de ortalama yılbaşı tatili maliyetlerinin geçen yıla kıyasla bir buçuk ila iki kat arttığını da vurguladı. Öte yandan taleplerin düştüğünü ifade eden sektör temsilcilerine göre şu anda Türkiye yılbaşı turları 2021’in aynı dönemine göre yüzde 15-60 daha az satılıyor.

Uzmanlar bu durumu, zorlu jeopolitik durum nedeniyle rezervasyon derinliğinin düşük olmasıyla açıklarken, Rusların seyahat kararını bir ya da iki hafta önceden verdiği aktarılıyor.

ATOR, aynı zamanda Türkiye’nin bu yılbaşı tatillerinde en popüler üç yabancı tatil destinasyonu arasında yer aldığı ve sadece Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır ile rekabet ettiğini de ekledi.

Yaptırımlar nedeniyle zor günler geçiren Rusya’nın en büyük hava yolu şirketi Aeroflot’un uçaklarının dörtte birinden fazlasının atıl durumda olduğu ve uçuş yapamadığı belirtildi.

Rus medyasında sivil havacılık kaynaklarına dayandırılan haberde, yaptırımların başlangıcından bu yana Aeroflot’un yaklaşık 50 uçağının kullanılamaz hale geldiği aktarıldı.

Üç uçağına el konulan şirketin, 25 uçağının ise parçalarının çıkartıldığı ve Rusya’ya mal satmayı reddeden üreticilerin yedek parçalarının yerine başka uçaklara takıldığı belirtiliyor.

Aeroflot’un 18 uçağının ise teknik nedenlerden dolayı atıl duruma düştüğü, çok uzun süreli onarımdan geçmelerinin gerektiği kaydedildi.

TürkRus’ta yer alan habere göre, uçakların fren malzemelerini de tükenmek üzere olduğu, şirket yönetiminin pilotlardan frenleri “ekonomik” kullanmalarını, uzun pistlerde ise mümkün olduğunca fren kullanmamalarını istediği bilgisi verildi.

Rusya’nın bu konuda İran’dan yardım umduğu, ancak bu ülkede daha eskli model uçakların kullanılması nedeniyle Tahran’nın beklenen desteği sağlayamadığı belirtildi.