İsrail, yakıp yıkıyor…

İsrail, yakıp

yıkıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Gazze’deki Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 120 bin konut açığı olduğunu söyledi. İsrail’in 2006’dan bu yana hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde 2 milyondan fazla Filistinli zor şartlarda yaşıyor.

Dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek bölgeleri arasında gösterilen Gazze’de 16 yıldır süren abluka, buradaki Filistinlilerin hayatını doğrudan olumsuz etkiliyor. İsrail’in bölgeye girişini kısıtladığı ürünlerin başında ise inşaat malzemeleri geliyor.

Filistin Uluslararası İlişkiler Meclisinin “Gazze ablukasının 16. yılı: Sayılar ve göstergeler” raporuna göre, Gazze’deki yoksulluk oranı yüzde 64’e ulaştı. Raporda ayrıca Gazze’deki ailelerin yüzde 70’inden fazlasının yardım olmaksızın yeni konut inşa etmesinin veya mevcut konutları onarmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Filistinli Bakan Yardımcısı Serhan, İsrail’in 16 yıldan beri abluka altında tuttuğu 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon 300 bin kişinin hayata tutunmaya çalıştığını dile getirerek, bölgede ciddi bir konut krizi yaşandığını belirtti.

İsrail’in ablukanın yanında bölgeye farklı tarihlerde açtığı 4 savaşta büyük yıkım meydana geldiğini hatırlatan Serhan, Gazze Şeridi’nde yaklaşık 120 bin konut açığı olduğu ve bunun için 500 milyon dolar gibi bir bütçe gerektiğini söyledi. Filistinli yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazze Şeridi’nde artan nüfusla birlikte her yıl 14 bin konut ihtiyacı doğuyor. Sektör ise her yıl ihtiyacın sadece üçte birini karşılayabiliyor. İsrail, 2007’den beri Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında yaklaşık 18 bin konutu tümüyle yıktı, 250 konutta da kısmi yıkıma yol açtı. Bu nedenle de Körfez ülkeleri ve uluslararası toplumun ciddi yardımlarına ihtiyacımız var.”

İnşaat çalışmalarının aslında özel sektörün elinde olduğuna ve vatandaşın konut alabilmesi için toplam tutarın en az yarısını peşin ödemesi gerektiğine vurgu yapan Serhan, işsizlik ve yoksulluğun yaygın olduğu Gazze Şeridi’nde insanların konut satın alma durumunda olmadığını söyledi. Gazze Şeridi’nde arazinin oldukça sınırlı ve pahalı olmasına bağlı olarak yapılaşmanın dikey olarak gelişebildiğini söyleyen Filistinli yetkili, “Ancak imkanların oldukça sınırlı olduğu Gazze gibi yerde dikey yapılaşma da beraberinde bazı sorunlar getiriyor. Mesela Gazze’de enerji krizi var, yüksek binalarda ise asansörlerin kullanımı için elektrik şart” dedi.

Gazze’deki insanların konut, iş imkanı ve temel hayat koşullarından mahrum bırakılmaya devam edilmesi halinde ablukayı sürdüren İsrail’e karşı intifadaya başvurabileceği uyarısında bulunan Serhan, 2030 yılına gelindiğinde Gazze Şeridi’nde inşaat için yer bulmanın imkansız olabileceğine dikkati çekti. Serhan, Gazze’deki konut krizinin ancak bağımsız Filistin devletinin kurulmasıyla çözülebileceğini söyledi.

YanıtlaYönlendir