Kongre turizminde iddialıyız…

Kongre turizminde

iddialıyız…

 

Necdet Buluz

 

Yıllardır üzerinde durduğumuz konu şu:

Türkiye sadece deniz, kum ve güneş turizmine bağlı kalmamalıdır. Türkiye, kongre turizmi başta olmak üzere, tarih, kültürel, spor, sağlık turizm alanlarında da var olduğunu gösterebilmelidir. Türkiye değerleri ile zengin bir ülkedir.

Nitekim kongre turizminde iddialı hale geldik. İstanbul başı çekiyor. Antalya ikinci sıraya oturdu. Bodrum ve diğer turizm bölgelerimiz eksikliklerini giderdiklerinde kongre turizmine imza atabilirler. Bu aynı zamanda kış turizmine de hareketlilik getirecektir.

İstanbul, son yıllarda kongre turizmiyle de ön plana çıktı. Uluslararası toplantı sektöründe İstanbul’u temsil eden İstanbul Ticaret Odasının iştiraki İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB), pandemi sonrası çalışmalarını bu alanda daha da hızlandırdı. Kongre turizminde daha etkin bir rol oynamak isteyen ICVB; Turizm Bakanlığı, belediyeler ve turizm STK’ları ile işbirliği yaparak atağa geçti. Böylece İstanbul kongre turizmine verilen önemin meyveleri de kısa sürede alınmaya başladı.

İTO Haber’den Begüm Biber’in haberine göre, dünyadaki tüm destinasyonlarda gerçekleşen kongrelerin istatistiğini tutan Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) raporuna göre İstanbul, 2021’de fiziki toplantılarda 1.234 şehir içinde 2019’a göre 32 sıra birden ilerleyerek 12. sıraya yükseldi. İstanbul; 2019 yılında 44’üncü, 2018 yılında 84’üncü, 2017’de ise 133’üncü sıradaydı.

2021’de Amsterdam, Roma, Stockholm gibi Avrupalı rakiplerini geride bırakmayı başaran İstanbul, bu yıl 42 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. Yüksek gelirli ve nitelikli turist olarak değerlendirilen kongre ve toplantı turistleri, kişi başı ortalama 3 bin dolar harcama yaparak, kent ekonomisine katkı sağlıyor.

ICVB’nin yaptığı çalışmalar sonucunda dünyaca ünlü turizm platformu TripAdvisor’da İstanbul’un görünürlüğü yüzde 301 arttı. Yeni nesil destinasyon yönetimi ve pazarlama modeli olan One İstanbul’da başlatılan sosyal medya kampanyası ve fotoğraf yarışmaları ile İstanbul’un 8 milyonun üzerinde etkileşim alması sağlandı. ICVB, uluslararası kongre turizmi fuarlarında da İstanbul destinasyonu olarak yer almaya başladı. 2021 ve 2022 yıllarında IBTM Barselona, ATM Dubai ve IMEX Frankfurt gibi uluslararası fuarlarda İstanbul’u temsil etti.

Fuarlar, işbirliği görüşmeleri açısından verimli geçerken, eksikleri gözden geçirme fırsatı da sunuyor. İstanbul tanıtımı ve kongre kazanımlarının daha çok geliştirilmesi için fuar ziyaretçilerini ve hedef kitleyi etkileyecek ‘fuar içi etkinlik’ organizasyonlarının önemi, fuar katılımları ile daha iyi anlaşılıyor. ICVB, fuar idareleri ile işbirliği halinde pazarlama ve tanıtım çalışmalarını geliştirmeye devam ediyor.