“RAPORUN SONUÇLARINI AÇIKLAYACAK MISINIZ?”

CHP’Lİ YÜCEER AÇIKLANMAYAN KANSER RAPORU’NU ÇEVRE BAKANLIĞINA SORDU

“RAPORUN SONUÇLARINI AÇIKLAYACAK MISINIZ?”

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” isimli kanser raporunun akıbetini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Bakan Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı işaret etti. Dr. Yüceer bunun üzerine Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığı’na sordu: “Raporu açıklayacak mısınız?”

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” isimli kanser raporunun akıbetini 2023 Yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Bakan Koca, “Biz, o raporu 2 yıldan daha fazla süre önce, 2,5 yıl kadar oluyor, Çevre Bakanlığı’na olduğu gibi, -kaygılarınız varsa- bütün netlikle bildirdik, gereğinin yapılması üzere” diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı işaret etti. Dr. Yüceer bunun üzerine Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Dr. Yüceer, Bakan Kurum’a raporu açıklayıp açıklamayacaklarını sordu.

CHP’li Dr. Yüceer, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde akademisyen olarak çalışırken Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir halk sağlığı araştırmasında görev almıştır. Araştırma Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü illerde kanser ile çevresel kirlilik arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. 2011-2016 yılları arasında yapılan araştırmanın adı, ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi’dir. Araştırma sonucunda Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Antalya’dan alınan bazı gıdalar ve su örneklerinde sağlığı tehdit eder seviyede pestisit, ağır metal ve polisiklik aromatik hidrokarbonların varlığı ile bazı yerleşim yerlerinden alınan suların içilmemesini gerektirecek düzeyde kurşun, alüminyum, krom ve arsenik içerdiği tespit edilmiştir.

 

RAPORUN SONUÇLARINI AÇIKLAYAN BİLİM İNSANINA DAVA

 

Sağlık Bakanlığı tarafından sonuçları açıklanmayan araştırmanın sonuçları Bülent Şık tarafından kaleme alınan 16-19 Nisan 2019 tarihleri arasında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazı dizisiyle kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu yazılar nedeniyle Şık hakkında 12 yıl hapsi istemiyle dava açılmış, yapılan yargılama sonucunda Şık’a TCK 258. madde yer alan ‘göreve ilişkin sırrı açıklama’ suçlamasıyla 15 ay hapis cezası verilmiştir. Verilen ceza daha sonra İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13’üncü Ceza Dairesi tarafından bozulmuştur. Daire, açıklanan raporun gizli belge olmadığını belirterek Şık’ın beraatine karar vermiştir.

 

BAKAN KOCA, ÇEVRE BAKANLIĞI’NI İŞARET ETTİ

 

Ancak aradan geçen süre zarfında Sağlık Bakanlığı yapılan tüm çağrılara rağmen söz konusu projenin sonuçlarını hala açıklamamıştır. Bu nedenle araştırmaya ilişkin bilinenler, Bülent Şık’ın aktardıklarıyla sınırlıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son olarak Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında sorduğum soruya ‘Biz, o raporu 2 yıldan daha fazla süre önce, 2,5 yıl kadar oluyor, Çevre Bakanlığı’na olduğu gibi, -kaygılarınız varsa- bütün netlikle bildirdik, gereğinin yapılması üzere’ şeklinde yanıt vermiştir.”

 

“RAPORUN SONUÇLARINI AÇIKLAYACAK MISINIZ?”

 

CHP’li Yüceer’in Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

 

  1. Bakanlığınız söz konusu raporun sonuçlarını kamuoyuna açıklamayı planlamakta mıdır? Konuyla ilgili bir açıklama yapılması planlanmakta mıdır?
  2. Söz konusu raporun sonuçlarına ilişkin önlem alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?
  3. Rapor, Bakanlığınıza hangi tarihte bildirilmiştir?
  4. Raporun hazırlandığı tarihten itibaren çok uzun zaman geçti. Yeni bir rapor hazırlamayı düşünüyor musunuz?