Turistlerin beklentileri değişiyor…

Turistlerin beklentileri

değişiyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Aska Lara’da düzenlenen Resort Turizm Kongresinde, geleceğin turistleri ve onların beklentileri tartışıldı.

Moderatörlüğünü AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul’un yaptığı panele Mastercard Yükselen Avrupa Pazarları Bölge Direktörü Akın Akbıyık, Deloitte Türkiye Ulaştırma, Turizm ve Hizmet Lideri Osman Arslan ve Google Turizm Sektörü Lideri Yeşim Öztekin katıldı. Katılımcılar, geleceğin turistleri ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptılar:

Mastercard Yükselen Avrupa Pazarları Bölge Direktörü Akın Akbıyık

– Ortalama bir turist kart başına 600 dolar harcarken Kuveytli ve Suudi Arabistanlı turistlere baktığımızda bu sayının 3 kat fazla olduğunu görüyoruz.

– İngiliz turistlerin Türkiye’deki harcama büyümesi yüzde 236 ile en çok harcama yapılan ilk dört ülkedeki büyümenin üzerinde gerçekleşiyor. Genele baktığımızda İngiliz turistlerin harcamalarında Türkiye, 11. sırada yer alıyor.

– Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu başarılı verileri daha da yukarıya taşıyacağına inanıyoruz.

Deloitte Türkiye Ulaştırma, Turizm ve Hizmet Lideri Osman Arslan

– Turistler artık paralarının karşılığını en iyi şekilde almak istiyorlar. Çünkü bütün dünyada enflasyon var. Bu nedenle turistler güvenilir ve sürdürülebilirliği olan işletmeleri tercih ediyor.

– Sürdürülebilirlik kavramına sadece çevresel bağlamda bakmamalıyız. Bu kavramın içerisinde ilk olarak sosyal faktörler geliyor. İnsan haklarına, farklılıklara, müşteriye ve personele saygı duyan işletmeler öne çıkacak. İkinci olarak ise kurumsal iletişim faktörü geliyor.

– Kara para aklamayan, yolsuzluğun bir parçası olmayan ve veri güvenliğini sağlayan firmalara yönelim artacak. Bu iki olgu için şirketlerin sürekli olarak yatırım yapmaları gerekecek.

Google Turizm Sektörü Lideri Yeşim Öztekin

– Pandemiden sonra gördük ki seyahat birçoğumuz için lüks değil, bir ihtiyaç. İnsanlar bir şeye kaynak ayıracaksa bunu öncelikli olarak seyahate ayırmayı tercih ediyor. Biz kendi içimizde de arama verilerine baktığımızda tüketiciler tarafından ‘konaklama aramaları’ dünyada ilk sırada geliyor.

– Seyahat talebi devam edecek. Talep bitmeyecek ama tüketicilerin beklentileri ve ihtiyaçları değişiyor. Tüketiciler esneklik ve fiyat garantisi istiyor. Belirsizlik istemiyorlar. Seyahat sağlayıcılardan destek bekliyorlar.

Dijitalleşme artık öyle bir hale geldi ki artık hayatımızın her anının içinde. Satın alma süreci git gide komplike bir yapı haline gelmeye başladı. Tüketici satın alma sürecinde birçok farklı etmenle etkileşim halinde. Bu noktada onların yanında ve iletişimde olmalıyız.

– Sektör markalarına sürekli olarak tüketicilerle iletişimde kalmaların öneriyoruz. Özellikle kişiselleştirilmiş bir şekilde iletişim kurmalılar. Markaları bunu kullanabiliyor olması kritik bir önem taşıyor.

– Dünya değişiyor, tüketici daha hızlı değişiyor. Peki onlarla nasıl iletişim halinde kalacağız sorusunun cevabı ise dijital. İnsanlar dijital ortamdan hem ilham hem de bilgi ediniyorlar. Kararlarını bu ortama göre şekillendiriyorlar. Bu nedenle bütün dijital teknolojileri çok iyi kullanabiliyor olmamız lazım.

YanıtlaYönlendir