”Yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi, siyasetin gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olmayacağı konusunda daha önceki sözlerini tekrarlayarak “Altı lider bir araya gelip ‘Bizim adayımız sizsiniz’ derlerse elbette aday oluruz. Ben kurallara uyan, liderlerin iradesine saygı duyan birisiyim” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığı iddiası için “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı” dedi.

CHP lideri, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muharrem Akkaya’nın İmamoğlu’na verilen mahkûmiyetle ilgili yaptığı değerlendirmelere de tepki göstererek “Yasal süreç içinde kurallara uygun bir seçim beklemiyorum.. YSK’ye güvenmiyoruz. Yargıya güven, vatandaşın yüzde 30. Ona da güvenmiyoruz. Biz altı partinin ve kendi kadrolarımıza güveniyoruz. Seçim güvenliğini kendimizi alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu,

İmamoğlu hakkında verilen yargı kararına ve diğer konulara ilişkin sorulara şu cevapları verdi:

– Cumhurbaşkanı altılı masanın çekişmesinin mezesi oldu dedi. Bahçeli ise size operasyon çekildiğini söyleyerek İmamoğlu ve Akşener’i işaret etti…

Keşke ikisi de şu açıklamayı yapsaydı: Seçimle gelen birisinin haksız biçimde görevden alınarak yargının sopa olarak kullanılmasının demokrasiyle bağdaşmadığını söyleyen bir açıklama yapsalardı. O zaman ikisi de hakkı hukuku savunan bir yerde posizyon alırlardı. Bu tür ifadeleri kullanmalarını doğru bulmuyorum yargıyı sopa olarak kullanan kişilerin.

Almanya’da olmanız…

Bu konuda açıklama yaptım. Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum. Çünkü bu konuda yüzlerce içtihat var. Bir önceki duruşmada tanıklar dinlenmiş, soruların Soylu bağlamında sorulduğu, yanıtların da bu bağlamda olduğu, bunun mahkeme tutanaklarına geçtiği, bunun bilirkişi tutanaklarına geçtiği yönünde tutanaklar vardı. Bilirkişi raporu, hâkimin tutunaklara geçirdiği kendi ifadesi var. Normalde olması gereken beraatti. Yargının sopa olarak kullanıldığı bir düzene demokrasi denmez. Şu anda görülen tablo, yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu kabul edilemez. Kaldı ki, olayı sürekli takip eden birisiyim. Almanya’ya gittim diye takip etmiyor değilim. Yurtdışına gidiş ‘Beyler ben geliyorum, hepiniz hazır mısınız’ denecek bir olay değil. Bir, bir buçuk ay önceden hazırlık yapıyorsunuz, önceden randevularınızı alıyorsunuz. Ona göre hazırlık yapıyorsunuz. Saati saatine takip ediyoruz, karar çıktığı andan itibaren hemen özel uçak kiraladık ve geldik.

MHP lideri Bahçeli, bunun sizin adaylığınıza dönük kumpas olduğunu söyledi?

Hayır hayır. herkes kendi penceresinden yorumluyor. Ama kumpas diye bir şey olursa 16 milyon istanbullunun iradesine kumpas kurulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak istiyor musunuz?

Cumhurbaşkanlığı konusunda, samimi olarak ifade ediyorum, kararı verecek olan altılı masadır. Bu konuda kendi aramızda da görüş birliği sağladık. Altılı masanın bir üyesi olarak onların iradesi dışında bir şey deklare edersem bu doğru olmaz. Altı lider bir araya gelip ‘Bizim adayımız sizsiniz’ derlerse elbette aday oluruz. Ben kurallara uyan, liderlerin iradesine saygı duyan birisiyim. Bizim demokrasi tarihimizde bir ilktir altı liderin bir araya gelmesi ve Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda irade beyan etmeleri son derece değerlidir.