Avrupalı turist ucuz tatil peşinde…

Avrupalı turist ucuz

tatil peşinde…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Yaşanan pandemi nedeni ile dünya ekonomisi alt-üst oldu. Ortaya çıkan pahalılık turizmi de etkiledi.

Erken rezervasyonda indirimli fiyatlar erken rezervasyonda patlamalara neden oluyor. Seyahat öncesi harcamalarda durum iyi olsa da varış sonrası harcamalarda durum farklı. Birçok tüketici toplam seyahat harcamalarını düşürmek adına daha erkenden rezervasyon yapıyor.

World Travel & Tourism Council (WTTC) verilerine göre Batı Avrupa’nın en popüler beş şehri olan Londra, Paris, Berlin, Roma ve Madrid’de toparlanma hızla devam ediyor. ”Cities Economic Impact Report‘ başlığı altında yayınlanan verilere göre 2019 yılında ülke ekonomilerine 83.5 milyar dolar getiri sağlayan bu beş şehir, 2022’de 2019 seviyesinin yüzde 85’ine ulaşarak 71 milyar dolar getiri sağladı.

2019’da 38 milyar dolar turizm girdisi sağlayan Paris, 2022’de elde etiği 35.7 milyar dolar turizm geliri ile 2019’un sadece yüzde 6 gerisinde kaldı.

2022 yılında 15 milyar dolar gelir elde eden Londra ise düzelme anlamında Berlin‘in hafif gerisinde kaldı. Berlin, 7.7 milyar dolar ile 2019’un yüzde 82’sine ulaşırken Madrid, 2019’un yüzde 76’sı, Roma ise 2019’un yüzde 70’i kadar turizm geliri elde etti.

WTTC Başkanı ve CEO’su Julia Simpson ”Tüketiciler Avrupanın en popüler beş şehrine yeniden akın ediyor. İş turizmi de istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Çin‘de kalkan seyahat kısıtlamaları Avrupa’ya birçok ziyaretçi gelmesini sağladı. Turistler, ekonomilerin yükselmesine ve yeni iş olanakları oluşmasına büyük katkı sağlıyor.” açıklamasını yaptı.

WTTC verilerine göre sektörde çalışan kişi sayısı ise 2022’de 807 bin kişi ile 2019’un yüzde 83’üne ulaştı.

European Travel Commission (ETC) tarafından yapılan ankete göre katılımcılarının yüzde 77’si, 2023’ün ilk yarısı için seyahat planı yapıyor. Bu oran, geçen yıldan yüzde 16 daha fazla. Başka bir Avrupa ülkesine seyahat yapmak isteyenlerin oranı ise yüzde 63 ile geçen yıla göre yüzde 13 artış gösterdi.

Katılımcıların yarısından fazlası geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 6 daha fazla (Kişi başı 1.00 eurodan fazla) harcamayı planladığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 37’si 1.000-2.000 euro arası harcama yapmayı planladığını söylerken yüzde 19’su ise iki bin eurodan fazla harcayacağını belirtti.

Seyahat öncesi harcamalarda durum iyi olsa da varış sonrası harcamalarda durum farklı. Birçok tüketici toplam seyahat harcamalarını düşürmek adına daha erkenden rezervasyon yapıyor. Katılımcıların yüzde 18’i destinasyonlarda daha az alışveriş yapmayı planladığını söylerken, yüzde 16’sı daha ucuz konaklama, yüzde 15’i ise daha ucuz restoranları tercih edeceğini söyledi. Yüzde 12’si her şey dahil tatil satın alacağını, yüzde 10’u ise daha az sayıda giriş ücreti talep eden turistik mekanları ziyaret edeceğini aktardı.

Geçen sezon İngiltere ve Almanya’da yaşanan hava alanlardaki grevler turizmi etkilemişti. Şimdi Almanya yine grevlerle sallanıyor.

Almanya’nın Frankfurt/Main, Münih, Stuttgart, Hamburg, Dortmund, Hannover ve Bremen havalimanlarındaki kamu çalışanları, yer hizmetleri personeli ile güvenlik görevlileri ücretlerinin arttırılmaması nedeniyle 24 saatlik ‘uyarı grevi’ne gitti.

Grev nedeniyle 17 Şubat Cuma Günü (bugün) Almanya’da binlerce sefer iptal edildi.

Lufthansa, Frankfurt ve Münih Havalimanlarındaki bin 300 uçuşu iptal ettiğini duyurdu.

Öte yandan KLM 43, Türk Hava Yolları 37, British Airways 37, Air France 34, United Airlines 23 ve LOT 17 seferini iptal etti.