Zonguldak Fransız Hastanesi korunması gerekli kültür varlığıdır

Mimarlar, yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalan  Zonguldak Fransız Hastanesi için yargıya başvurdu

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkentte ve hinterlandındaki illerde mimari mirasın korunması için mücadeleyi sürdürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi hinterlandındaki Zonguldak’ta tarihi Fransız Hastanesi’nin üst kurul tarafından tescilinin kaldırılmasını yargıya taşıdı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Zonguldak’ta 1920’li yıllarda yapılan, bir dönem Fransız Hastanesi olarak hizmet veren EKİ Umum Müdürlüğü binasının, korunması gerekli kültür varlığı kararı, Karabük Bölge Koruma Kurulu’nun onay vermemesine rağmen Koruma Yüksek Kurul’u tarafından kaldırıldı. Öte yandan bu karar olası tepkilerin önüne geçmek için kamuoyundan gizli bir şekilde alındı. Yapı önce Kız Olgunlaştırma Enstitüsü yapılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Milli Eğitim Bakanlığı, Yayla Mahallesi 15 ada, 11 parselde bulunan tarihi yapının 2011 yılında alınan tescil kararının kaldırılması için 24.10.2022 tarihinde, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. Bölge Kurulu, ‘Yapı bir dönemin mimari tarzının ve sosyal yaşantısının izlerini günümüze yansıtıyor’ diyerek bakanlığın talebini reddetti. Bakanlık bu kararı, Ankara’daki Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna taşıdı. Yüksel kurul ‘gerekli koşulları taşımıyor’ diyerek bölge kurulunun kararını iptal etti. Kamuoyu ise, gizli saklı bir operasyon yürütülen ve yeni bir yıkımın habercisi olan tescil kaldırma kararından, yerel basın gündeme taşıyınca haberdar oldu” dedi.

Anıtsal bir yapı olarak özgünlüğünü koruyan Zonguldak Fransız Hastanesi korunmalıdır

Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, olası bir yıkımın önüne geçmek için, söz konusu tescil kaldırma kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için yargıya başvurduklarını belirtti.

Candan,  sözlerine şöyle devam etti:

“Fransız Hastanesi, Zonguldak‘ta Fransız Mahallesi’nde nam-ı diğer Fener Mahallesi’nde kente kimliğini veren kömür üretim tesislerinin çalışanları için yapılmış bir sağlık mekânıdır. Aynı zamanda mahallenin sağlıklı gelişiminin tanık mekânıdır. Zonguldak’ta dönemin okullarının, tarihi yapılarının yıkımla karşı karşıya kaldığı, Kız Meslek Lisesi başta olmak üzere birçok kültür varlığının hukuki ve kamuoyu mücadelesi ile korunduğu bu süreçte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tescil kaldırma talebi iyi niyetli değildir. Koruma Yüksek Kurulunun tescil kararını kaldırması ise hiç bilimsel değildir. Kentin kimliğinde anıtsal bir yapı olarak özgünlüğünü koruyan, Zonguldak Fransız Hastanesi korunmalıdır.”

Üst kurul kararı tarihi yapının dokunulmazlığını kaldırıyor ve olası bir yıkımın önünü açıyor

Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tepkiler üzerine “Yıkılmayacak, yapıyı restore edeceğiz, Olgunlaşma Enstitüsü yapacağız” şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Candan, “Bu açıklama çelişkileri barındırıyor. Restorasyon kavramı tarihi yapılarının onarımı ile ilgilidir. Tescilli kültür varlığının tescilini kaldırttıktan sonra orada bir restorasyon değil ya tadilat yaparsınız ya da yıkar yerine başka bir şey yaparsınız. Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü kamuoyunu yanıltmaya çalışırken, Koruma Yüksek Kurulu’nun korumama kararlarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu üst kurul kararı tarihi yapının dokunulmazlık kalkanı kaldırmakta ve olası bir yıkımın önünü açmaktadır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak konunun yakından takipçisi olacağız” dedi.