Deprem, Türkiye rezervasyonlarını olumsuz etkiliyor…

Deprem, Türkiye

rezervasyonlarını

olumsuz etkiliyor…

 

Necdet B.SİVASLI

Daha önce yazdığımız bir yazıda depremin turizmi etkileyip etkilemeyeceğine değinmiştik.

Şubat ayının ilk 2 haftasında rezervasyonlar pandemi öncesini aşsa da, Türkiye’deki deprem nedeniyle Doğu Akdeniz’e dönük rezervasyonlarda düşüş yaşandı.

Her zaman umutlu olduğumuz Almanya’da Türkiye rezervasyonlarının deprem nedeni ile olumsuz etkilendiği açıklandı.

Travel Data & Analytics‘in (TDA) açıkladığı verilere göre, Almanya‘da ocak ayında yapılan tatil satışları pandemi öncesi olan 2019’un yüzde 12 oranında arttı. Kış dönemi 2019’un yalnızca yüzde 9 gerisinde kalırken, yaz sezonuna dönük satışlar 2019’un aynı döneminin yüzde 16 üzerine çıktı.

Ancak 2023 yılına dönük kümülatif satışlar, geride kalan sonbahar ve kış dönemindeki rezervasyonların zayıf seyretmesi nedeniyle, 2019’un 3’te 2’sine ulaşabildi. Bu dönemde rezervasyonların yavaş seyretmesi ise, ailelerin bozulan finansal durumlarına bağlandı.

Ocak ayında yapılan her 3 tatil satışından 2’sini mayıs – ekim arasındaki döneme dönük satışlar oluştururken, Almanların İspanya‘nın yanında Doğu Akdeniz ülkelerine de yöneldiği ifade ediliyor. Buna göre, toplam satışların yüzde 40’ını Türkiye, Yunanistan ve Mısır satışları oluşturdu.

Ocak ayındaki güçlü satışlar sayesinde 2022-23 kış dönemi kümülatif satışları önemli ölçüde iyileşti. 2019’un ocak ayında yüzde 24 olan kış tatili satışlarının toplam satışlar içindeki payı bu ocak ayında yüzde 30’a ulaştı.

2022-23 kış sezonunda, 2019’un yüzde 90’ına ulaşıldı. Önümüzdeki aylarda ise hem erken hem de son dakika rezervasyonlarının satışları önemli ölçüde artırabileceğine işaret ediliyor.

Şubat ayının ilk 2 haftasında rezervasyonlar pandemi öncesini aşsa da, Türkiye’deki deprem nedeniyle Doğu Akdeniz’e dönük rezervasyonlarda düşüş yaşandı. Tatilciler, bekleyip bölgedeki durumun nasıl şekilleneceğini görmeyi tercih ediyor.

Almanya’da yaşayan Türk ve Suriyelilerin depremzede yakınlarını yanlarını alabilmeleri için hayata geçirilen ‘hızlı ve kolay’ vizenin sözde kaldığı, ülkeye kabul edilen depremzede sayısının 1000’i bile bulmadığı ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesinden Ahmet Külahçı’nın haberine göre, depremin üzerinden 3 haftadan fazla süre geçmesine rağmen şimdiye kadar Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinin Türkiye’de sadece 538 Türk ve Suriye vatandaşına vize verdiği açıklandı. Vize verilenlerden kaçının Türk kaçının Suriyeli olduğu ise belirtilmedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de önceki akşam deprem bölgelerindeki akrabalarını getirmek isteyenleri bilgilendirmek için Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) ile Berlin Eyalet Göç Dairesi ortaklaşa bir etkinlik düzenledi.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katıldığı etkinlikte Berlin Eyalet Göç Direktörü Engelhard Mazanke, detaylı açıklamalarda bulunurken, adı ‘hızlı ve kolay vize’ olsa da vize verilmesinin hiç de öyle kolay olmadığını ima etti. Mazanke, genelde oturum izinlerini uzattırmak için başvuranlara ancak 5-6 ay sonra randevu verildiği halde, Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerindeki akrabalarını Berlin’e getirmek isteyenlere daha kısa bir süre içinde randevu verdiklerini söyledi.

Hızlı vize yöntemiyle Berlin’de oturma hakkı bulunanların yanı sıra öğrencilerin ve kalifiye eleman sözleşmesiyle gelenlerin de Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerinden birinci ve ikinci dereceden akrabalarını getirebilecekleri belirtildi. Ancak Alman vatandaşlığı olanlardan gelir belgesi istenmezken, diğerlerinin verecekleri taahhütname için gelir ve birikimlerini kanıtlamaları gerektiğinin de altını çizdi.

– Almanya’nın daveti yapacak kişinin gelir seviyesine göre vize vereceği de ortaya çıktı.

Örneğin 1169 Euro net geliri olan bir kişi reşit olmayan bir akrabasını getirebilirken, aylık geliri 1835 Euro olanlar iki yetişkin ve bir reşit olmayan akrabasını getirebilecek.

– Aynı zamanda gelecek akrabaların Sağlık Sigortaları için 30 bin Euro’ya kadar garanti verilmesi de koşullar arasında. Berlin’deki etkinliğe katılan Türkiye kökenli STK temsilcileri ise depremzedelerin vizesiz gelmesine izin verilmesini istedi.