Depremin maliyeti 100 milyar dolar…

Depremin maliyeti

100 milyar dolar…

 

Necdet Buluz

 

Şimdi yaşanan depremin maliyeti hesaplanıyor.

Enkazların kaldırılmasının yıllar süreceği ifade ediliyor.

 

Depremin maliyetinin ise 100 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.

 

Dünya Bankası, Türkiye’yi vuran deprem felaketinin 34 milyar dolardan fazla ekonomik hasar verdiği tahmininin duyurdu. IMF verilerine göre bu rakam, 80’den fazla ülke ve bağımsız bölgenin milli gelirinin üzerinde. Uzmanlara göre bu rakam 3 katına kadar çıkabilir.

 

Dünya Bankası, Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu (GRADE), 6 Şubat’ta yaşanan iki yıkıcı depremin Türkiye ekonomisine maliyetinin tahminen 34.2 milyar doları (646 milyar Türk Lirası) aşacağını öngördü.

 

Rapora göre bu rakam, Türkiye’nin 2021 gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4’üne denk geliyor. Bu rakam, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2023 tarihli en güncel tahminlerine göre 80’den fazla ülke ve bağımsız bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) üzerinde. IMF’nin 2023 yılı ülkelere göre gayrisafi milli hasıla listesine bakıldığında, depremin Türkiye’ye maliyetinin Karadağ’ın gayrisafi milli hasılasının (6.6 milyar dolar) neredeyse 6 katı olduğu görülüyor.

 

Rakamlar Türkiye’nin deprem hasarının, Kırgızistan (10.8 milyar dolar), Tacikistan (10.5 milyar dolar) ve Kosova’nın (9.8 milyar dolar) her birinin gayrisafi milli hasılalarının 3 katından fazla olduğunu gösteriyor. IMF verilerine göre Türkiye’nin maddi zararı Kuzey Makedonya (15 milyar dolar) ve Moldova’nın (14.6 milyar dolar) gayrisafi milli hasılalarının 2 katından fazla. Türkiye’nin zararı Arnavutluk (18.8 milyar dolar), Ermenistan (19.4 milyar dolar), Bosna Hersek (24.5 milyar dolar), Gürcistan (26,9 milyar dolar), Güney Kıbrıs (27.5 milyar dolar), Yemen (28.6 milyar dolar) ve İzlanda’nın (29.6 milyar dolar) GSYİH’lerinden de fazla.

Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu, depremin maliyetinin kurtarma ve yeniden inşa masrafları eklenince çok daha artacağı öngörüsünde bulunuldu. Ayrıca bölgede süregelen artçı depremlerin de hasarı arttırmasının olası olduğu belirtildi.

Dünya Bankası, 6 Şubat’taki iki büyük depremin yaklaşık 34.2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını, yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın iki ya da üç katı olabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez ise verdiği demeçte, depremler nedeniyle Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasında 2023 yılında ön görülen yüzde 3.5 ila 4’lük büyümenin en az yarım puan azalacağını tahmin ettiklerini belirtti.

YanıtlaYönlendir