İspanya, İngiliz turiste sınırlama getiriyor…

İspanya, İngiliz

turiste sınırlama

getiriyor…

 

Necdet Buluz

 

 

İspanya’da Kanarya Adaları’na bağlı bir turizm adası olan Lanzarote’nin İngiliz turiste sınırlama getirmek istediği belirtildi. İspanya’daki başka destinasyonların Lanzarote’yi takip edebileceği ifade edilirken, İngiliz tatilcilerin ise yerel yönetime öfkeli olduğu kaydedildi.

Lanzarote’nin İngiliz tatilciler arasında popüler olduğu ancak yerel yönetimin İngiltere’den giden ziyaretçi sayısını sınırlayarak bu pazara bağımlılığını azaltmayı planladığı ileri sürüldü.

Geçtiğimiz yıl adaya 16,5 milyon tatilcinin geldiğini ve bu sayının gelecek yıllar için de tavan olacağını söyleyen belediye başkanı María Dolores Corujo, İngiliz misafiri sınırlandırma girişiminin turizmde pazar çeşitliliği yaratma planının bir parçası olduğunu ifade etti.

İngiliz turiste sınırlama getirmenin kısa vadede bazı kayıplara neden olabileceği, ancak uzun vadede üst gelir grubunun adaya çekilerek yerel ekonomiye fayda sağlanacağı düşünülüyor.

Yerel yönetimin planına ilişkin detaylar henüz kamuoyuna yansımadı ancak ada sakinleri Lanzarote’nin turiste doyduğu ve bir şeyler yapılması gerektiği konusunda hemfikir.

İngiliz turiste hangi yolla sınırlama getirileceği de henüz bilinmiyor ancak planın bir parçasını da diğer Avrupa ülkelerine dönük tanıtım ve pazarlama etkinliklerinin artırılması oluşturuyor.

Yapılan değerlendirmelerde, İspanya’daki başka turizm destinasyonlarının Lanzarote’yi takip edebileceğine dikkat çekiliyor.

İngiltere’deki pazar lideri konumunu bağımsız acentelerler çalışan Jet2 Holidays’e kaptıran TUI İngiltere, bağımsız acentelerin gelecekte şirketin önemli bir parçası olacağını açıkladı.

TUI İngiltere Genel Müdürü Andrew Flintham, bağımsız seyahat acenteleriyle çalışmaya devam edeceklerini ve onların gelecekte şirket için önemli parça olacağını söyledi. Bağımsız acenteler aracılığıyla satış yapmaktan memnun olduklarını kaydeden Flintham, ancak bağımsız acenteler aracılığıyla yapılan satışların, kendi mağazalarından yapılan satışları olumsuz yönde etkilememesi gerektiğini belirtti.

Birinci parti ve üçüncü parti satışlar arasında denge kurulması gerektiğini belirten Flintham, “Bağımsız acenteler aracılığıyla satış yapmaktan rahatsız değiliz. Asıl sorun şu ki, kendi mağazamızda satmak varken bağımsız acenteler aracılığıyla satış yapmayı tercih etmiyoruz.” açıklamasını yaptı. Flintham, bağımsız acentelerle çalışmanın bazı alanlarda iyi olduğunu, örnek olarak kendi markalarından biri olan Marella Cruises’un satışlarında bağımsız acentelerin çok yardımı dokunduğunu söyledi.

Bağımsız acentelerin gelecekte şirket için önemli olacağını da söyleyen Flintham, “Çeşitli destinasyonlarda kapasite artırımına gitmeye devam ettikçe bağımsız acentelere ihtiyacımız olacak. Biz onlara daha başarılı olmak imkanı verirken onların da bize daha başarılı olma imkanı vermesini istiyoruz. Ancak tüm bunlar arasında bir denge kurmamız şart.” açıklamasını yaptı.