“TOPLANAN DEPREM YARDIM PARALARI İÇİN ULUSLARARASI ALANDA DE GÜVENSİZLİK HÂKİM”

CHP’Lİ ÖZDEMİR:

“TOPLANAN DEPREM YARDIM PARALARI İÇİN ULUSLARARASI ALANDA DE GÜVENSİZLİK HÂKİM”

“BAĞIŞÇILAR KONFERANSINDA TOPLANAN PARANIN AKTARILMASI İÇİN AFET YENİDEN İMAR FONU AB’YE UYUMLU HALE GETİRİLMELİ”

GÖRÜNRÜ İNDİRME BAĞLANTISI: https://we.tl/t-DgFKyjwsR4

CHP İstanbul Milletvekili Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Sibel Özdemir, “Deprem yardımlarının nerelerde, nasıl; şeffaf ve denetlenebilir şekilde harcanıp harcanmadığı konusunda sadece ülke içinde değil, uluslararası alanda da bir güvensizlik hâkim. Uluslararası Bağışçılar Konferansı toplanan ve taahhüt edilen fonun düşük olmasının nedeni de işte bu güvensizliktir” dedi.

TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Sibel Özdemir, Türkiye’de ve Suriye’deki depremzedelere destek amacıyla, Avrupa Birliği Komisyonunun öncülüğünde Uluslararası Bağışçılar Konferansı düzenlendiğini kaydederek, “Toplanan 7 milyar euro içinden Suriye’ye aktarılacak desteğin tamamı hibe iken Türkiye’ye aktarılacak desteğin 4,3 milyarı kredi; 1,75 milyarı ise hibe olarak verilecek” dedi.

BAĞIŞÇILAR KONFERANSINDA TOPLANAN PARARLAR BM ÜERİNDEN AKTARILACAK

Siyasi iktidarın Uluslararası Bağışçılar Konferansında toplanan paraları geçen hafta Mecliste yasalaştırdığı Afet Fonu’na aktarmayı planladığını ifade eden Özdemir, “Ancak Afet Yeniden İmar Fonu Yasasının Avrupa Birliği mevzuatına uymaması nedeniyle gerekli ek düzenlemeler yapılana kadar bu desteklerin Birleşmiş Milletler bünyesindeki kurumlar üzerinden aktarılması bekleniyor” dedi.

AFET YENİDEN İMAR FONU YASASI AB İLE UYUMLU HALE GETİRİLMELİ

Özdemir, “Yardımların nerelerde, nasıl; şeffaf ve denetlenebilir şekilde harcanıp harcanmadığı konusunda sadece ülke içinde değil, uluslararası alanda da bir güvensizlik hâkimdir” dedi. “Toplanan fonun düşük olmasının nedeni de işte bu güvensizliktir” diyen Özdemir, “Tüm uyarılarımıza rağmen Afet Yeniden İmar Fonu Yasası geçen hafta kabul edildi. Bu Fonu’n bir an önce Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu hâle getirilmesi ve toplanan paraların da şeffaf şekilde depremzedelere ulaştırılması çağrısında bulunuyorum” dedi.