Değişim listelerden başladı

Yüksek Seçim Kuruluna verilen Siyasi Partilerin aday listelerinde geçmiş seçimlere göre bu dönemde hemen hemen bütün partilerde ciddi manada değişim gözlemleniyor.

CHP ,İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. Bu 16 ilin 9’unda CHP listelerinden girilecek, diğer 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek. Öte yandan CHP’de 17 MYK üyesinden 6 isim de listede yer almadı. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de CHP’nin Erzincan’dan birinci sıradan adayı oldu.

CHP’de 17 MYK üyesinden 6 isim de listede yer almadı. Bu isimler; Lale Karabıyık, Onursal Adıgüzel, Ahmet Akın Bülent Kuşoğlu, Muharrem Erkek, Selin Sayek Böke oldu.

İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. Bu 16 ilin 9’unda CHP listelerinden girilecek, diğer 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek.

CHP’nin İYİ Parti listesinden girdiği iller Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş, Çankırı olurken; İYİ Parti’nin CHP listelerinden girdiği iller ise Adıyaman, Çorum, Hakkari Erzincan, Rize, Van Batman, Bartın, Düzce oldu.

AKP DE DURUM DAHA NET

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinden 181’ini aday göstermedi. Sadece 104 milletvekili aday yapılırken; Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, üç dönem kuralı nedeniyle aday gösterilmeyenler arasında. 4’ü parti ve Meclis grup yöneticisi 65 milletvekili bu nedenle listelerde yer bulamadı. Kendi istekleriyle aday olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışındaki 15 bakan liste başından aday gösterildi..

AKP’nin milletvekili aday listesini, Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Genel Sekreteri Fatih Şahin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu.

Listelerin tesliminden sonra açıklama yapan Fatih Şahin, milletvekili listelerindeki değişim oranını yüzde 65 olarak açıkladı.

MHP DE DEĞİŞEN FAZLA BİR ŞEY YOK

Seçimlere kendi listesiyle katılacağını açıklayan ve aday listelerini YSK ya en erken veren parti olan MHP de ise yönetimdeki ve Devlet Bahçelinin etrafındaki bütün ağır toplar liste başı olarak seçimlere girecekler.