Antalya’nın ardında Ege otelleri de Rusya’ya fiyat indirdi…

Antalya’nın ardında

Ege otelleri de

Rusya’ya fiyat indirdi…

 

Necdet Buluz

 

Turizmdeki dengesizlikler sürüyor.

Rusya’daki tur operatörleri otellerdeki fiyat artışları nedeni ile rezervasyonlarda duraklama olduğunu dile getiriyor.

Antalya’daki oteller fiyat indirimine gidince rezervasyonlarda da hareketlilik yaşandı. Şimdi de Ege’deki oteller fiyat indirimine başladı. Birleşik Arap Emirliklerde (BAE) otellerdeki ucuzluk Rusların tatil anlayışında etkili oluyor. Ancak yine de Rus turistler Antalya’dan vaz geçmiyor.

Bodrum başta olmak üzere Rus zenginleri daha çok lüks teknelerle tatil yörelerini dolduruyor.

Rusya pazarında nisan ayının sönük geçmesi ve mayıs ayına dönük rezervasyonların zayıf olması, Türk otellerini fiyat aksiyonu almaya itti.

Geçtiğimiz günlerde Antalya otellerinin mayıs ayı için fiyat indirimine gittiği Rusya pazarında, bu sefer de Ege otelleri fiyat indirimi yaptı.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, yaz aylarında 10 günlük yurtdışı turlarının ortalama maliyetinin kişi başına ortalama 80 bin ila 90 bin ruble arasında olduğunu söyledi.

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) bülteninde, Federal seyahat acente ağı 1001 Tour verilerine atıfla yayınlanan haberde, Türkiye‘deki mayıs ayı tatillerinde gözle görülür bir düşüş yaşandığı belirtildi. Haberde 27 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında Anapa’daki oda kahvaltı tatil fiyatına Türkiye’de her şey dahil tatil yapılabildiği kaydedildi.

Kıyaslamalar Moskova çıkışlı, iki kişi, 10 gece paket tatiller göz önüne alınarak yapıldı.

1001 Tour verilerine göre mayıs ayında Rusların en çok tatile gittiği 5 ülkenin tamamında fiyatlar düşerken, en büyük düşüş yüzde 44 ile Türkiye’de yaşandı. Onu, BAE, Mısır, Rusya ve Tayland takip etti.

10-16 Nisan tarihlerinde yüzde 21 indirimle satılan en düşük Ege tatili 27 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında yüzde 50 indirimle satıldı. 26 Nisan itibariyle Ege bölgesine en ucuz tur paketi (iki kişi her şey dahil) 64 bin 762 rubleye kadar geriledi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, yaz aylarında 10 günlük yurtdışı turlarının ortalama maliyetinin kişi başına ortalama 80 bin ila 90 bin ruble arasında olduğunu söyledi.

Genel olarak yurtdışındaki dört ve beş günlük her şey dahil tatillerde maliyetin aşağı yukarı bu düzeyde olduğuna değinen Lomidze, “Daha bütçe dostu alternatifler, 50-60 bin ruble veya bazen 40 bin rubleye bulunabilir. Örneğin Mısır’da talep düşükse fiyatlar da düşmeye başlayacaktır. Aynı durum uçak bileti için de geçerli” ifadelerini kullandı.

GazetemRu‘nun aktardığına göre Lomidze, mart sonunda sona eren erken rezervasyon kampanyasının özellikle premium oteller için çok faydalı geçtiğine vurgu yaparak, ekonomik ve orta sınıf segmentteki otellerde ise hala çok sayıda oda bulunduğunu sözlerine ekledi.

ATOR Başkanı, Türkiye’de bir ailenin yedi günlük beş yıldızlı bir otelde konaklama maliyetinin haziran ayında yaklaşık 300 bin ruble olacağını belirtirken, “Temmuz ayında tur maliyeti daha da artacak. Benzer bir tur paketi Ruslara şimdiden 350-380 bin rubleye (85-92,5 bin TL) mal oluyor” diye konuştu.

Yaz mevsiminde BAE’deki otellerin ülkede tatil mevsimi olmaması nedeniyle büyük indirimler sunabildiğini kabul eden Lomidze, öte yandan Türk otellerin fiyat politikasının Rus şirketlerle birlikte yerli turisti de şok ettiğini sözlerine ekledi.