Rus turistlerin ilgisi yeniden Türkiye’de…

Rus turistlerin

ilgisi yeniden

Türkiye’de…

 

Necdet B.SİVASLI

 

İndirimler etkili oldu.

Bir ara Türkiye’deki otelleri pahalı bulan ve rezervasyonların durmasına neden olan Rus turistlerin yönü yeniden Türkiye’ye döndü.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) mayıs ayı sonunda denizde tatil yapmak isteyen Ruslar için en ucuz destinasyonları sıraladı.

Mayıs ayının son haftasında 10 günlük paket turların minimum ve ortalama fiyatları ile talepleri inceleyen ATOR uzmanları, Rusların dinlenebileceği en bütçeye uygun destinasyonun Kırım olduğunu bulurken, Kırım’ı Soçi ve Türkiye’nin izlediği belirlendi.

GazetemRu’nun aktardığına göre, Türkiye’nin mayıs tatilleri sonrası indirim yapması sayesinde satış payını artırarak diğer ülkelere göre başı çektiği kaydedilirken, mayıs sonunda Rusların yüzde 58’inin Türkiye’yi tercih ettiği ifade edildi.

Bu dönemde Mısır’ın payı yüzde 19, Rusya’da tatil taleplerinin payı yüzde 11 ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) payı yüzde 10 olurken, bu ülkeleri yüzde 4’lük satış payıyla Küba takip ediyor.

19-25 Mayıs kalkışlı en ucuz Türkiye turunun iki kişilik (üç yıldızlı otel, kahvaltı dahil) 57 bin 500 rubleye satın alınabileceğini ileten ATOR, her şey dahil formatta en ucuz iki kişilik 10 gece konaklamalı Antalya tatili maliyetinin ise 102 bin ruble olduğunu buldu.

Mayıs sonunda on günlük bir tatil için en ucuz seçenek ise 14 bin rublelik maliyetle Kırım olurken, ardından Soçi, Abhazya ve Gelencike’e yapılan turların geldiği, bu noktalara uçuş ve transfer maliyeti dikkate alındığında kahvaltı dahil 10 gecelik konaklama maliyetinin iki kişi için 45-50 bin ruble civarında sunulduğu aktarıldı.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, mayıs ayında Rusya’da mayıs ayında yaşanan durgunluğun nedenlerini yazdı.

Yılın ilk 3 ayında iyi bir performans gösteren Antalya, mayıs ayını durgun geçiriyor. Durgunluğun Rusya’da yaşanan gerilemeden kaynaklandığını belirten Recep Yavuz, Rusya’da yaşanan yavaşlamanın nedenlerini de sıralıyor.

Yavuz’un kendi bloğunda yayınladığı yazı şöyle:

“Sezona büyük umutlarla başlayan ve geçtiğimiz yıllara göre başarılı bir 4 ay geçiren Antalya turizmi mayıs ayında hız kesti. Nisan ayında pandemi öncesi seviyesini geçen Antalya’da Mayıs ayı gelişleri beklentilerin ve öngörülerin altında seyrediyor. Tatil sezonunun başlaması ile yeni fiyatlandırmaların gelişlere ilk yansıması olarak bir veri oluşturan mayıs ayının ilk iki haftasında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 oranında bir kayıp söz konusu. Mayıs ayının ilk yarısında bu yıl Antalya’ya 687 bin 530 turist gelirken, pandemi öncesi 2019 yılının aynı döneminde 786 bin 215 turist gelmişti.

Mayıs ayındaki yavaşlamanın ana nedeni Rusya gelişlerinin azalmasından kaynaklanıyor. Turizmciler yavaşlamanın bir kaç farklı nedeni olduğunu dile getiriyorlar. Ana nedenin ekonomik olduğunu belirten turizmciler bu gidişatın sürmesi haline geçtiğimiz yılın rakamlarının ancak yakalanabileceğini pandemi öncesinin sayılarına ulaşmanın mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

Durgunluğun nedenleri olarak öne çıkan ana konular şu şekilde:

  1. Rublenin büyük ölçüde değer kaybetmesi
  2. Tatil maliyetlerinin artması
  3. Mısır, Dubai, Maldivlerin rekabet edecek düzeye gelmesi
  4. Deprem ve seçim sürecinin üst üste gelmesi

Ancak belli bir kesimin ekonomik zorlukları olmadığından tatil bütçesinde zorlanmadığını ve yüksek maliyetleri göze alıp pahalı otelleri seçtiğini söyleyen turizmciler, büyük ve kalabalık ana kitlenin ise zorlandığını dile getirerek artık Rusya’da Antalya-Dubai kıyaslamasının bile yapıldığını dile getiriyorlar.

Rusya gelişlerinde hareketlenmenin haziran ortasından sonra gerçekleşmesi bekleniyor.”