Rusya’da yurt dışı tur fiyatlarında artış yaşanıyor…

Rusya’da yurt dışı

tur fiyatlarında

artış yaşanıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı dengeleri bozdu. Turizmde de aynı kargaşa yaşanıyor. Rus turist artık yurt dışı tatili daha pahalıya yapmaya başladı.

Türkiye’ye gelen Rus turistlerin en büyük tercihi Antalya oluyor. Zengin Ruslar ise yatları ile Bodrum’u tercih ediyor.

Öte yandan Rusya’dan Türkiye’ye uçak seferlerinde artışlar yaşanıyor. Buna rağmen fiyatlar pahalı.

Rusya’da faaliyet gösteren bilişim şirketi Evotor tarafından yapılan araştırma, Rusların bu yaz ülke içi ve yurt dışındaki turlar için gerçekleştirdiği ortalama ödeme tutarının neredeyse üçte bir oranında artarak 94 bin 200 rubleye yükseldiğini gösterdi.

GazetemRu’da yer alan habere göre, en yüksek tur harcaması ortalamaları başkent Moskova’daki seyahat acentelerinde gözlemlenirken, yaz sezonu için ortalama faturanın bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 artışla 146 bin 300 ruble olduğu ifade edildi.

Tur harcamalarında ikinci sırada Khanty-Mansiysk Özerk Okrugu bulunurken, Ugra sakinlerinin ortalama yaz tatili tur ödemeleri ortalama 139,8 bin rubleye ulaştı.

Uzmanlar, yaz turları maliyetindeki en büyük artışın yüzde 82 ile bu bölgede kaydedildiğini vurguluyor.

Aynı zamanda satın alınan turların fiyatı açısından Hantı-Mansiysk Özerk Okrugu sakinleri de ilk üçe girerken, buradaki gezginlerin yaz tatili için aldığı turlarda ortalama fiyat geçtiğimiz yıla göre yüzde 35 artışla 124,7 bin rubleye yükseldi.

Evotor uzmanı Nikolay Novikov, Rusya’nın güney bölgelerine gezilere ve mini otel hizmetlerine yönelik talebin arttığını kaydederken, bu sayede Rostov Bölgesi’ndeki otellerin ortalama gelirinin yüzde 69, Krasnodar Bölgesi’ndeki otellerin yüzde 53, Kırım’da yüzde 47, Stavropol Bölgesi’nde ise yüzde 33 yükseldiğini ekledi.

Rusya ile Türkiye arasında uçak seferleri arttı ama fiyatlar düşmedi.

 

Rusya ile Türkiye arasındaki uçak seferi sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla 1,5 kat artmasına rağmen, bu bolluk fiyatlarda dişe dokunur bir düşüş getirmedi.

Rusya ile Türkiye arasında gerçekleşen haftalık sefer sayısı geçtiğimiz yıl 750 iken bu yaz bin 200’e yükseltildi.

TürkRus’un aktardığına göre, İzvestiya gazetesi temmuz-ağustos döneminde kişi başı gidiş-dönüş bilet fiyatlarının 40 bin rublenin (480 dolar) üzerinde seyrettiğini yazdı.

Otel fiyatlarındaki artış da hesaba katıldığında Türkiye’ye seyahat etmenin maliyeti geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 30 artmış durumda. İki kişilik bir seyahatin maliyeti ise 220 bin rubleyi buluyor (2 bin 650 dolar).

Rusya Turizm Acenteleri Alyansı yetkilileri bu nedenle tur satışlarında düşüş gözlendiğini belirtti.

Gazeteye konuşan Alyans yetkilileri yakında Rusya’ya uçan Türk şirket sayısının 6’ya çıkacağı bilgisini de paylaştı.

Sektör temsilcilerinin ortak görüşü:

“Rusya Türkiye turizmi için bulunmaz bir Pazar.”

Bu konuyu da bir başka yazımızda işleyeceğiz.