Rusya’dan kaçan kaçana…

Rusya’dan kaçan

kaçana…

 

Necdet Buluz

 

Ukrayna ile savaş Rusya’ya yaramadı. Savaş nedeni ile ülkeyi çeşitli nedenlerle terk edenler var. En çok da tatil amaçlı yurt dışına çıkışlar hızlandı.

Savaştan kaçışın en kolay yolu.

Antalya’ya akın eden Ruslar ya yakınlarının yanında kalıyor. Ya ev kiralıyor ve geri dönmemenin hesaplarını yapıyor.

Mayıs ayında Rusların yurt dışı tatil talebi keskin artış gösterdi. İşte detaylar…

Rusya’da faaliyet gösteren çevrimiçi seyahat hizmeti OneTwoTrip tarafından yapılan araştırmalar; Mayıs ayında Rusların yurt dışında otel rezervasyonlarının payının geçen yılın aynı dönemine göre üçte bir artışla yüzde 23’e yükseldiğini ortaya koydu.

Rusların en çok İstanbul ve Dubai’deki otellerde kaldığı anlaşılırken, uzmanlar, otel rezervasyonlarında Rusya’nın yüzde 77’lik paya sahip olduğunu, göstergelerin geçtiğimiz yılın Mayıs ayına kıyasla yüzde 7 düştüğünü vurguladı.

Öte yandan yurt dışı tatil rezervasyonlarının payı 33 puan artarak yüzde 23’e ulaştı.

Gazetemru’nun aktardığı habere göre; yurt dışı destinasyonlar arasında Ruslar en çok İstanbul’u tercih ederken, bu şehrin toplam rezervasyonlarda yüzde 11.5’lik paya sahip olduğu gözlemlendi.    Rusların yurt dışı tatil talebinde keskin artış

Dubai yüzde 4.7 payla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada yüzde 4.3 ile Belarus’un başkenti Minsk oldu.

İlk üçü yüzde 4.2’lik payla Erivan, yüzde 2.8 ile Antalya ve yüzde 2.1 ile Tiflis takip etti.

Rezervasyonlarda Paris yüzde 2, Bakü yüzde 1.8, Alma-Ata yüzde 1.7 ve Bangkok yüzde 1.6’lik paya sahip oldu.

Yurt dışından Rus turistler arasında en fazla rağbet gören otel kategorisi ise yüzde 32.5 ile dört yıldızlı oteller olurken, Mayıs ayında Rusların yüzde 24.8’i yıldızsız konaklama tesislerini tercih etti.

3 yıldızlı otellerin payı yüzde 20.4, 6 yıldızlı otellerin payı ise yüzde 18.3 olarak belirlendi.

Mayıs ayında iç turizmde lider, toplam rezervasyonların yüzde 21.7’sine sahip olan başkent Moskova olurken, St. Petersburg yüzde 16, Adler (Soçi) yüzde 4.4, Kazan yüzde 3.7 payla öne çıktı.

Alexey Yerhov: Türkiye, Rus ve Ukraynalı turistleri farklı otellere yerleştirmeye karşı olduğunu açıkladı.

 

Geçtiğimiz günlerde savaş halindeki Rusya ile Ukrayna vatandaşlarının tatile gittiği başta Mısır olmak üzere birçok destinasyonda, iki grubu birbiri ile karşılaştırmamak için özel bir çaba sarf edildiği açıklanmıştı.

Rusya’da faaliyet gösteren GaztemRu’nun kurucusu ve yazarı Siyamend Kaçmaz’ın aktardığına göre Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Alexey Yerhov, Türkiye’nin Rus ve Ukraynalı turistleri farklı otellere yerleştirme fikrine karşı çıktığını söyledi.

Yerhov, Rus Tass haber ajansına verdiği röportajda bu kararı geçen sezon turistler arasında az sayıda kaydedilen olayla açıkladı.

İstanbul Hava limanında Ruslara transit hizmetlerinin uçak fiyatları ile yarıştığı vurgulanıyor.

İstanbul Havalimanı üzerinden Avrupa’ya uçan Rus yolculara sunulan VIP salon hizmetlerinin fiyatı uçak bileti fiyatlarıyla yarışmaya başladı. Kişi başı servis ücreti 26 bin rublenin (325 dolar) üzerinde.

TürkRus’un aktardığına göre medyaya yansıyan reklamlara bakıldığında, acil tarifelerde ücret 40 bin rubleye kadar çıkıyor.

6 yaşından küçük çocuklardan ücret talep edilmezken 6-12 yaş arası çocuklar için de yarı fiyat uygulanıyor.

Transit tabir edilen hizmete yolcu karşılama, VIP locasına erişim, çıkışa kadar eşlik etme, gerekli durumda hızlı pasaport kontrolü ve bagaj alımı dahil.