Taşınmak bile 50 bin liraya çıktı !

Evden eve nakliye ücretleri 50 bin liraya kadar çıktı

KDV oranında yapılan artış ve işçilik maliyetinin yükselmesi, nakliye masraflarını da artırdı. İstanbul-Ankara arası 3+1 evin taşıma maliyeti 40-50 bin, şehir içi nakliyenin maliyet ise 10-15 bin liraya ulaştı.

Evden eve nakliye ücretleri maliyet artışlarıyla birlikte katlandı. İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) Kurucusu Ali Ayılmazdır, taşımacılık maliyetlerinin arttığını belirterek, “İşçilik maliyetleri çok yükselerek diğer maliyetleri geçti. Yakıt ve ambalaj malzemeleri KDV artışından dolayı biraz yükseldi ama açıkçası şu an belimizi kıran işçi maliyetleri ve işçi bulamayışımız” ifadelerini kullandı. Şehirler arası ve şehir içi taşımacılık ücretlerine işaret eden Ayılmazdır, “Örneğin İstanbul-Ankara arası 3+1 evin taşıma maliyeti yaklaşık 40-50 bin lira civarında. Ankara’da şehir içi taşımacılık ise yine 3+1 özelinde, yani bir gün içinde yapılabilecek işlemler için ortalama 10 ila 15 bin lira arası değişiyor” dedi.

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a konuşan İSTEEND Kurucusu Ayılmazdır, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte özellikle taşımacılık sektöründe yoğunluk yaşandığını söyledi. Taşımacılık maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Ayılmazdır, nakliyat alanında işçilik maliyetlerinin diğer tüm maliyet kalemlerini geride bıraktığını söyledi. İşçi bulmanın güçlüğünden bahseden Ayılmazdır, “Ağır iş olduğu için insanlar bu işi yapmak istemiyor. Bir de sektörde kalifiye eleman yetişmediği için günübirlik çalışmalar oluyor. Genelde bizim sektörde sigortasız eleman çalıştırıyorlar. İnsanlar onun için tercih etmiyor” diye konuştu.

Ankara’da şehir içi nakliye ücreti 10-15 bin lira

Ayılmazdır, şehirlerarası ve şehir içi taşımacılık ücretlerini de paylaştı. İstanbul-Ankara arası 3+1 bir evin taşıma maliyetinin yaklaşık 40-50 bin lira civarında olduğunu aktaran Ayılmazdır, Ankara’da şehir içi taşımacılık için de bu ücretin ortalama 10 ila 15 bin lira arası değiştiğini belirtti. Vatandaşların fiyatlara tepki gösterdiğini anlatan Ayılmazdır, “Vatandaşlar taşınma telaşında olduğu zaman çok gergin bir dönem geçiriyorlar. Ev sahipleri, yüksek kiralar, emlakçı komisyonu derken en son nakliyeye gelince ve bize para kalmayınca ne yazık ki bu fiyatlara ciddi tepki gösteriyorlar. Biz de bunu anlayışa karşılıyoruz. Bazen vatandaşa bu durumu izah etmeye çalışıyoruz. İnsanlar bizimle ciddi pazarlık yapıyorlar” diye konuştu.

Vatandaşların uygun fiyatlı taşımacılık yöntemlerine yöneldiğini anlatan Ayılmazdır, bu durumun ise evini taşımak isteyen vatandaşlar için sorunlara yol açtığını dile getirdi. Taşımacılık sektörünün yıllık hasılatının 22 milyar lira civarında olduğunu aktaran Ayılmazdır, “Bu rakamın yüzde 80’i ise kaçak. Bazı bilinen internet siteleri ve platformlar da kaçak şirketleri barındırıyor. Korsan taşımacılıkla ilgili sıkıntılarımız ve ayrı bir mücadelemiz var. Vatandaş o konuda da mağduriyet yaşıyor. Günümüzde en ucuz koltuk takımı 25-30 bin lira veya bir buzdolabı 25-30 bin lira olmuş. Belki 3-5 bin lira ucuza taşınabilir ama evdeki eşyalar çalınabilir, kırılabilir ya da karşınızda muhatap bulamayabilirsiniz. Nitekim o şekilde sorun yaşayanlar da oluyor. Yüzde 80’i kayıt dışı firmalardan oluşan sektörde denetimlerin daha da artırılması talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Elips Haber