“Türkiye’de yaz sezonu zorlaştı…”

“Türkiye’de yaz

sezonu

zorlaştı…”

 

Necdet B.SİVASLI

 

Artan fiyatlar ve Ukrayna ile savaş, Ruble’nin değer kaybetmesi Rus turistlerin yön değişmesine neden oldu. Artan otel fiyatları nedeniyle Türkiye’de yaz sezonunun zorlaştığına dikkat çekiliyor. Mısır fiyat kırmaya gidince Rus turistlerin tercihi de değişti.

Space Travel’ın etkinliğine katılan Rus acenteler Türkiye’nin BAE’den yüzde 20 daha pahalı olduğunu ileri sürdü. Turlarla tatile çıkan Rus turistlerin önemli bölümü BEA’daki otelleri dolduruyor.

Mayıs ve Haziran aylarında beklenen olmadı. İlgililer Temmuz ayında yüzlerin güldüğünü ifade ediyor.

Pahalılık büyük sorun. Yaz döneminde BAE’ye giden Rus sayısındaki artışın ülkedeki otellerin indirim yapması, güçlü ulaşım ağı ve Türkiye’nin pahalı hale gelmesi gibi bir dizi nedene bağlı olduğunu belirten turizmciler, Rusya-BAE arasındaki ulaşım ağının kış dönemindeki seviyede kaldığına işaret etti.

Türkiye için Ruslar önemli. İngiltere’den ise daha iyi haberler geliyor.

Rusya outgoing pazarının bu yıl geçen yılın yüzde 20 üzerine çıkmasını beklediklerini belirten FUN&SUN (eski TUI Rusya) CEO’su Vladimir Rubtsov, “Ancak bu büyüme geçen yılki zayıf yılın üzerinde gerçekleşiyor. Geçen yıl yaşanan zorlukları biliyoruz. Eğer outgoing pazarını 2019 yılı ile kıyaslarsak rakam o yılın yarısı kadar olacaktır.” dedi.

Türbülans yaşayan istikrarsız bir pazarda hala büyüdüklerini anlatan Vladimir Rubtsov, “Mevcut verilere göre satışlarımız geçen yılın yüzde 30 üstünde. En büyük talep artışı BAE, Tayland ve Mısır destinasyonlarında yaşanıyor. Satışlarımızda yüzde 54 ile en büyük payı Türkiye alırken, onu yüzde 13 ile BAE, yüzde 12 ile Rusya içi, yüzde 8 ile Mısır, yüzde 7 ile Abhazya ve yüzde 2 ile Tayland takip ediyor.” ifadelerini kullandı. 

Artan fiyatlar nedeniyle Türkiye’de yaz sezonunun zorlaştığını ifade eden FUN&SUN CEO’su Vladimir Rubtsov “Ocak ayında yaz sezonuna dönük Türkiye talebi çok iyiydi. Devamında peş peşe bu iyi gidişi kesintiye uğratan deprem, enflasyon nedeniyle otellerin fiyat artırması ve rublenin değer kaybı gibi, gelişmeler yaşandı. Nisan ayına geldiğimizde büyük bir gerileme yaşandı ve mayıs ayında tur operatörleri uçuş programlarını gözden geçirmek zorunda kaldı. Bu nedenle pazardaki oyuncular sezona son dakika satışları ile girdi.” diye konuştu.

“Ancak durum giderek düzeliyor. Temmuz ayı hazirandan daha iyi.” diyen Rubtsov ağustos ayı için de Türkiye’ye istikrarlı bir talep olduğunu belirterek ‘fiyat hassasiyeti’ olmayan bir kitlenin Türkiye’ye seyahat ettiğini söyledi.

FUN&SUN’ın Türkiye’ye giden Rus turist sayısındaki pazar payını yüzde 25’e çıkararak rekor kırdığını ileri süren Vladimir Rubtsov fiyatları yükselten Türkiye’nin Mısır tarafından gafil avlandığını anlattı. Mısır satışlarının ikiye katlandığını söyleyen Rubstov “2019 yılında 200 bin rubleye varan tur satışları toplam satışların yüzde 70’ini oluşturuyorken, bu yıl yüzde 30’unu oluşturuyor. Bu nedenle Ruslar ya tatil sürelerini kısaltıyor ya da Türkiye yerine Mısır veya Rusya içine gidiyorlar.” diye konuştu.

Space Travel tarafından Dubai’de düzenlenen çalıştaya katılan turizm sektörü temsilcileri, 2023 yılında BAE’ye giden Rus turist sayısının geçen yılki rekor sayıyı da geride bırakacağını belirtti. Turizmciler, yaz döneminde BAE otellerindeki Rus misafir ağırlığının yüzde 25-35 arasında olduğuna dikkat çekti.

Yaz döneminde BAE’ye giden Rus sayısındaki artışın ülkedeki otellerin indirim yapması, güçlü ulaşım ağı ve Türkiye’nin pahalı hale gelmesi gibi bir dizi nedene bağlı olduğunu belirten turizmciler, Rusya-BAE arasındaki ulaşım ağının kış dönemindeki seviyede kaldığına işaret etti.

Space Travel’ın etkinliğine katılan Rus acenteler Türkiye’nin BAE’den yüzde 20 daha pahalı olduğunu ileri sürdü.

ATOR’un bülteninde yer alan haberde, yaz dönemi olmasına rağmen BAE’deki otellerin yüzde 70 dolulukla faaliyet gösterdiği belirtildi. Söz konusu dolulukta Rusya ile uçuşların yeniden başladığı Çin’in önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor.