“Bankalar hazine bonosu almak zorunda kalacak”

Merkez Bankası’nın ‘KKM’yi azaltma’ kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hamlesinin ‘doğru fakat geç kalınmış’ bir karar olduğunu söyleyen Ekonomist Nesrin Nas, Merkez’in bu kararının kuru ve piyasaları nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) değişikliğe giderek, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verdi. Peki Merkez Bankası’nın ‘KKM’yi azaltma’ kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Nesrin Nas, Merkez Bankası’nın KKM’yi azaltma kararının ‘doğru fakat geç kalınmış’ bir karar olduğunu söyledi. KKM ile hiç kullanılmaması gereken bir araç olduğunu dile getiren Nas, “Karar alıcılar ne yazık ki Merkez Bankası kaynaklarını bir şekilde kendi siyasi idealleri uğruna tükettiler. O güveni yok ettikleri için insanların dövize girmesini önlemek için döviz benzeri bir ürün çıkardılar. Hem hazineye hem Merkez Bankası’na maliyeti hızla yükseldi. Tahminen 700 milyar lira üzerinde bir maliyetle karşı karşıyayız. Merkez Bankası son yayınladığı tebliğ ile bu ölçüsüz negatif reel faizin verdiği zarardan kademeli olarak bir dönüş niyeti ortaya koydu. Bu doğru bir karar. Fakat çok geç kalınmış” ifadelerini kullandı.

“Bankalar hazine bonosu almak zorunda kalacak”

KKM’yi azaltma düzenlemesinin bankaları nasıl etkileyeceğini anlatan Nas, “Bankalara şunu söylemiş oluyorlar: ‘Şimdiye kadar epey bir para kazandınız. Şimdi bu kazandığınız paraları hazine bonosuna yatırmak suretiyle bir şekilde hazinenin finansmanına katkıda bulunun.’ Nihai olarak doğuracağı tek sonuç bu olacak. Bankalar müşterilerini ikna edemeyecekler. Bu nedenle öngörülen cezayı karşılamak zorunda kalacaklar. 10 yıl vadeli düşük faizli hazine bonosu almak durumunda kalacaklar. Bir anlamda hazineye finansmanına katkıda bulunmuş olacaklar” dedi.

KKM’den ayrılan yatırımların önemli bir kısmının dövize kayacağını dile getiren Nas, bu nedenle dövizin tekrar yönünü yukarı doğru çevireceğini, bunun da yeni bir fiyat artışı dalgası yaratacağını söyledi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com