”Kiracıyı ev sahibinin önüne attılar”

Kiralık konuta talep arttı, kiralar 17 bini buldu

Emlak Müşaviri Salim Taşçı, tayin dönemi ve üniversitelerin açılacak olması nedeniyle kiralık evlere talebin arttığını ifade ederek, “Artık arz talebi karşılayamıyor. 2 sene önce 2 bin 500 lira olan yerler 15 bin liraya, 3 bin lira olan evler ise 16-17 bin liraya çıktı” dedi.

Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala öğrenciler kiralık ev arayışına girdi. Tayin döneminin de yaklaşması ile kiralık evlere olan talep arttı. Bir kiralık daireye on kişinin talip olduğunu söyleyen Emlak Müşaviri Salim Taşçı, kiralardaki anormal artışa dikkat çekerek, “2 sene önce 2 bin 500 lira olan yerler 15 bin liraya, 3 bin lira olan evler ise 16-17 bin liraya çıktı. Evini 2021’den önce tutanlar şanslı. Onlar yüzde 25 zam sınırından faydalandı. Ev sahipleri ise şimdi evini istediği fiyattan kiraya veriyor. Çünkü kiralık yok” diye konuştu.

Kiralı konut piyasası ile ilgili Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a konuşan Emlak Müşaviri Salim Taşçı, ““Eylül’de üniversiteler açılacak. Öğrenciler Ağustos’tan sonra şehirlere dökülecekler. Tayin dönemi olacak. Kaos çıkacak. Artık arz talebi karşılayamıyor” dedi. Kiralık konut yetersizliğine dikkat çeken Taşçı, “Deprem felaketinden sonra 2,5 milyon insan 10 büyük vilayete akın etti. Ankara’ya gelenlerin sayısı 400 bin kişi. Bu 400 binin ihtiyacı en az 200 bin daire olsa zaten Ankara’da konut fazlası 225 bin. Diğerlerini de düşürürsen ortada kiralık konut kalmıyor. Diğer yandan kent göç alıyor. Yabancılar göç ediyor” açıklamasında bulundu.

“Zam sınırı kira artışını tetikledi”

Kiralardaki artış oranına getirilen yüzde 25’lik zam sınırına işaret eden Taşçı, “Yüzde 25 zam sınırını fiyatları bu hale getirdi. Aslında TÜFE ortalamasıyla ne kiracının ne ev sahibinin birbiriyle kavgası yoktu. Herkes ona uyuyordu. Yüzde 25 sınır getirince evi boş olanlar yeni sınır gelir diye fiyat yükselterek verdiler. Burada kiracıyı ev sahibinin önüne attılar. Ev sahibini de kiracının önüne attılar. Dengeyi bu bozdu. Yüzde 25 sınırını kaldırsın. Tekrar TÜFE uygulansın. Kavgalar, gürültüler ortadan kalksın” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/