8 ayda Türkiye’ye 36 milyon turist geldi…

8 ayda Türkiye’ye

36 milyon

turist geldi…

 

Necdet B.SİVASLI

 

Yaz aylarında beklenen turist 50 milyondu 36 milyon turistle sezonu kapattık. Turizm Bakanlığı yetkilileri geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 5.65 artış yaşandığını söylüyor. Kış turizminden umutlu olan Antalya’da birçok otel kapılarını açık tutuyor. Rus turist beklentisi var.

Sektör temsilcileri bu sezon kar edemediklerini, eğer gerekli tedbirler alınmazsa gelecek sezon daha çok sıkıntı çekeceklerini söylüyor.

Covid başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, orman yangınları ve sıcak havanın turizmi etkilediği ifade ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye 2023 yılının 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,95 artışla toplam 36 milyon 754 bin ziyaretçi ağırladı.

Gelen ziyaretçilerin 33 milyon 426 binini yabancılar, 3 milyon 327 binini ise yurt dışı ikameti vatandaşlar oluşturdu.

Ocak-Ağustos döneminde 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 44,88 artışla 4 milyon 351 bin turist gönderen Rusya, Türkiye’ye en çok ziyareti gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

Rusya’yı yüzde 6,03 artışla 4 milyon 82 bin ziyaretçi gönderen Almanya ve yüzde 12,36 artışla 2 milyon 652 bin ziyaretçi gönderen İngiltere takip etti.  Bu ülkeleri sırasıyla Bulgaristan ve İran izledi.

Türkiye’ye bu yılın ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 5,65 artışla 6 milyon 660 bin olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,54 artışla 871 bin ziyaretçi gönderen Almanya, Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke oldu. Almanya’yı yüzde 5,68 artışla 852 bin ziyaretçi gönderen Rusya ve yüzde 6,96 artışla 588 bin ziyaretçi gönderen İngiltere izledi. Sıralamayı İran ve Polonya takip etti.

Pandemi öncesine göre fiyatların ikiye katlandığı Rusya turizm pazarında Türkiye’ye dönük yaz tatili talebinde büyük düşüş kaydedildi. 

Seyahat acentelerine yönelik her yıl düzenlenen “TrEvolution 2023” etkinliğinde konuşan Rus Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı ve Russian Express Genel Müdürü Taras Kobishchanov, 2019 yılında 50-60 binle ruble olan ortalama Türkiye paket tatillerinin 2023 yılında 105-120 bin rubleye yükseldiğini kaydetti.

Türk otelcilerin 2023 yılında fiyatları ciddi şekilde artırdığını kaydeden Kobishchanov “Fiyatlarıdaki artış rubledeki yüzde 73 değer kaybı ile birleşince Türkiye’ye dönük yaz tatili talebi yüzde 40 düştü. Yaz aylarında tur operatörleri uçuş programlarında kesintiye gitti. Bu kesinti bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte, ortalama yüzde 30 civarında gerçekleşti.” dedi.

Yaz aylarında Türkiye’ye dönük talepteki düşüş, mobil operatör MTS’nin 2023’ün ilk yarısına ilişkin istatistikleriyle de dolaylı olarak doğrulandı. 3 ile 21 gün arasında dolaşımda kalan Ruslardan elde edilen verilere göre Rusların yurt dışı ziyaretlerinin yüzde 13’ü Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve yüzde 26’sı da Türkiye’ye gerçekleşti.

 

VTB ve Otkrıtiye bankalarının ortaklaşa yaptırdığı bir anket, Rusya vatandaşlarının yüzde 72’sinin bu yaz tatilde hiçbir yere gitmediğini ortaya koydu.

TürkRus’ta yer alan habere göre, katılımcıların yüzde 42’si tatili evde, yüzde 30’u ise daçasında (kır evi) geçirdi. Evde oturanların oranı Sibirya gibi bölgelerde yüzde 52’ye kadar yükseliyor. Moskova’da ise oran yüzde 35.

Tatili arkadaşlarının ya da akrabalarının yanında geçirenlerin oranı yüzde 16 olarak kaydedildi. Anket sonuçlarına göre yüzde 10’luk bir grup ise tatil için Krasnodar’daki tatil beldelerini tercih etti.

Yazı Türkiye’de geçirdiğini beyan eden Rusya vatandaşlarının oranı ise yüzde 3 olarak belirlendi.