Bu canlardan ne istiyorsunuz ?

Başıboş köpek sorunu toplumu ikiye böldü: Kısırlaştırmak mı uyutmak mı?

İstanbul’da yaşanan pitbull saldırısının ardından ‘başıboş köpek sorunu’ tartışmaları tekrar başladı. Başıboş Köpek Sorunu platformunun sorumlusu Sedat Çağırgan, ‘uyutma’ yöntemini savunurken Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkan Yardımcısı Senem Demirel Acar ise, “Uyutulma çözüm değil” diyor.

Türkiye genelinde bir süredir devam eden ‘başıboş köpek’ polemiği, geçtiğimiz günlerde İstanbul Bakırköy’de yaşanan bir Pitbull saldırısının ardından tekrar alevlendi. ‘Kısırlaştırmak mı uyutmak mı?’ tartışması, vatandaşları ikiye böldü. Twitter’da aktif olarak uyutma yöntemini savunan Başıboş Köpek Sorunu sayfasının sorumlusu Sedat Çağırgan, “Şu an uygulanabilir tek etkili çözüm uyutmak” dedi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkan Yardımcısı Senem Demirel Acar ise kısırlaştırma yönteminin etkili bir çözüm olacağını savundu.

Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre, sokakta hiç köpeğin olmaması gerektiğini savunan Çağırgan, “Sıfır köpek politikası uygulanmalı, şu an tek etkili çözüm uyutmak. Diğer çözüm önerilerinin sokaklarda insanların ölmesini veya yaralanmasını engellemeyeceğini, ayrıca bu önerilerin kısa sürede tamamlanamayacağını düşünüyoruz. En kesin çözüm, Avrupa’nın da uyguladığı uyutma yöntemi” şeklinde konuştu.

Türkiye genelindeki köpek popülasyonunun 1-2 yıl önceki verilere göre 10 milyon civarında olduğunu söyleyen Çağırgan, “Şu an muhtemelen 14 milyon köpek var. Biz 10 milyon köpek üzerinden bir hesaplama yaptığımızda, bu 10 milyon köpeği bir yaşam alanına almak isterseniz bin tanesini aynı yere koyamazsınız. Çünkü birbirlerini yerler” ifadelerini kullandı.

Kısırlaştırma yöntemiyle ilgili olarak da kısırlaştırmanın saldırganlığı etkilemediğini söyleyen Çağırgan, “Kısırlaştırılmış bir köpek hala insanlara zarar verebilir. Ülke genelinde köpek artışını durdurmak için kısırlaştırmayı 8 ayda yapmaları gerekiyor. Bunun için yaklaşık 13-15 bin veterinere ihtiyaç var. 8 ayda bitirmeleri imkansız, böyle bir altyapı yok” şeklinde konuştu.

“Kapsamlı bir kısırlaştırma yapılmalı”

Öte yandan, başıboş köpekler için uyutma yönteminin yanlışlığını savunan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkan Yardımcısı Senem Demirel Acar ise, “Biz, kapsamlı bir kısırlaştırma yöntemi sunuyoruz. Türkiye çapında kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı ve bununla beraber üretim de durdurulmalı. Yani bakanlık, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları hep birlikte çalışacak ve sokaklarda kısırlaştırılmamış köpek kalmayacak” dedi.

Uyutulmanın çözüm olmayacağını savunan Acar, “Tüm kamu kurumları görevini layıkıyla yerine getirdiği takdirde 5 senede ülkedeki hayvan popülasyonu kontrol altına alınabilir. Evde bakıp terk edenlere ağır cezalar verip, üretim ve satış yapanları engellersek çoğalmayı önlemiş oluruz. Uyutulma çözüm değildir” şeklinde konuştu.

Acar, sokak köpeklerinin kısırlaştırılsa bile saldırgan olabileceği yönündeki açıklamalar için de “Köpekler dış etkenlerden kaynaklı agresyon sergilerler, grup halinde yaşamaya meyillidirler. Çeteleşme olduğunda ve dışarıdan bir etken geldiğinde grup halinde saldırırlar. Bu gruplarda genellikle alfa vardır. Bu alfa içlerinden alındığı zaman grubun saldırganlığı azalır” dedi.

“Saldırılarının yüzde 80’i sahipli köpekler tarafından gerçekleştiriliyor”

Sokak köpekleri arasında çeteleşmenin önlenmesi konusunun üzerinde duran Acar, “Bir sokakta iki köpek varsa agresyon sergilemezler, ama bir sokakta sekiz köpek varsa gruplaşarak güçlenirler” dedi. İstanbul’daki pitbull saldırısını da değerlendiren Acar, “Köpek saldırılarının yüzde 80’i sahipli köpekler tarafından gerçekleştiriliyor. Pitbulllar insanlar tarafından üretilmiş, saldırgan olarak yetiştirilmiş hayvanlar. Bunun cezası, sokak köpeklerine değil yetiştirenlere kesilmeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/