Marmara’da beklenen deprem daha yıkıcı olacak…

Marmara’da beklenen

deprem daha

yıkıcı olacak…

 

Necdet Buluz

 

Gündemden düşmeyen bir konu: Depremler.

Marmara bölgesinde 7 üzeri deprem bekleniyor. Daha yıkıcı olacağı da söyleniyor. Bugüne kadar alınan önlemlerin yetersizliği bir kez daha gündeme geldi.

Marmara’da beklenen deprem İstanbul, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli’ni etkileyecek. Şimdiden tedbir alınması isteniyor. Deprem uzmanları “ Deprem öldürmez, bina öldürür” diyerek binalara dikkat çekiyor.

Marmara Bölgesinde kontrol ettirmen ev alınmaması da isteniyor. Çünkü beklenen depremin 8 bin binayı etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Marmara depreminin Kahramanmaraş’taki depremden çok daha yıkıcı etkisinin olacağını ifade eden yer bilimciler vatandaşları ve yetkilileri önlem almaları konusunda uyarmaya devam ediyor.

Olası İstanbul depremine karşı devlet tarafından binaların kontrolleri ve depreme dayanıksız binaların onarımı için destekler yapılsa da depreme karşı hala birçok dayanıksız ve güçsüz olan İstanbul ve çevresindeki yapılar korkutuyor. Yapılan son açıklamalarda ise vatandaşlara kontrol ettirmeden ev almayın uyarısı yapıldı.

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kadir Kılınç, İnşaat Mühendisleri Odası Çorlu temsilciliğinde yaptığı açıklamalarda şöyle dedi:

“Muhtemel bir İstanbul depreminde, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illeri etkilenecektir. Tabii ki, Kırklareli’nde diri, aktif fay hattı yok ama özellikle vurguladığım hususlardan, yapısal taşıyıcı sistem kusurlarından dolayı Kırklareli’nde etkilenecek bina sayısı da oldukça fazladır. Tekirdağ’da ise çok bina etkilenecek. Yaklaşık 8 bin binanın etkileneceği konuşuluyor. Bu sebepten dolayı tecrübeli ve alanında uzman akademisyen olarak lütfen şuna dikkat edelim; deprem öldürmez bina öldürür”  

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara’da 7 ve üzerinde bir deprem olup olmayacağına ilişkin düşüncelerini aktardı.

 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Medyatava TV’ye konuştu.

Marmara Denizi’nde beklenen depremin olmayacağını iddia eden Üşümezsoy, hem Prof. Dr. Naci Görür’ü hem de Prof. Dr. Celal Şengör’ü eleştirdi.

BBC’nin YouTube kanalında yayınlanan “Beklenen Büyük Marmara Depreminin simülasyonu bize ne anlatıyor? En çok nereler etkilenecek?” videosunu da yorumlayan Prof. Dr. Üşümezsoy, “Simülasyon yapılan yerlerde fay yok” ifadelerini kullandı.

Özetleyelim.

Görüldüğü gibi deprem uzmanları farklı görüşleri ortaya koyuyor. Bu da kafaları karıştırıyor.

Devlet bir deprem uzmanlarından oluşan bir heyet oluşturmalı. Her kafadan bir ses çıkmamalı. Resmi açıklama yapılmalı. Herkes ne olup bittiğini de bu kanaldan öğrenmeli. Bunun için olumlu adımın atılmasını bekliyoruz.