Ağar: İsrail-Filistin çatışmaları ya hep ya hiç fotoğrafı

Ağar: İsrail-Filistin çatışmaları ya hep ya hiç fotoğrafı

Filistin-İsrail arasında yaşananları değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, “Bu her iki tarafın da çok uzun zamandan beri hazırlandığı ya hep ya hiç fotoğrafı olarak görünüyor” dedi.

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ isimli kapsamlı bir operasyon başlattı. Hamas militanları İsrail’e girerken, İsrail de “Demir Kılıçlar” adıyla geniş çaplı bir operasyon için düğmeye bastı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Stratejist Abdullah Ağar, Filistin-İsrail arasında yaşananları Elips Haber’den Selim Ercan’a değerlendirdi.

“En önemli soru şu; İsrail gafil mi yakalandı? İsrail ordu istihbaratı uyudu mu?  Mossad uyudu mu yoksa işin içerisinde başka bir şey mi var?” diye soran Ağar, “İsrail tarafından işin en vahim tarafı şu; rehineleri var ölen insanların cesetlerini Filistinliler alıp Gazze Şeridine götürüyorlar. Gazze Şeridi bir etki ortaya koyacak, yıkıcı bir etki ortaya koyacak. Bu her iki tarafın da çok uzun zamandan beri hazırlandığı ya hep ya hiç fotoğrafı olarak görünüyor” ifadelerini kullandı.

İsrail istihbaratının, güvenlik tedbirlerinin, Iron Dom’ın bir şekilde sorgulanmak zorunda kalacağını söyleyen Ağar, “Aman (İsrail Ordu İstihbaratı) ve Mossad gerçekten uyudu mu? Yoksa sağ kulaklarının üzerine mi yattılar? Bu kadar büyük bir hazırlığı görmemeleri mümkün mü? Belki de bu kadar büyük bir etki olabileceğini öngöremediler. Ortadoğu’da yarın artık hiç düne benzemeyecek” dedi.

Ağar, değerlendirmesinde ayrıca şunları dile getirdi: “Burada açıkçası çok büyük çok kanlı ve bütün bölgeyi etkileyecek bölgedeki kurguları etkileyecek İsrail iç siyasetini Filistin iç siyasetini etkileyecek son derece önemli fotoğraflarla karşı karşıyayız. Filistinlilere bakarsanız en son Ortodoks Yahudiler polis eşliğinde İsrail polisi asker eşliğinde Mescid-i Aksa’ya girmişlerdi. Şimdi bunu gerekçe gösteriyorlar. Ama bunun hazırlığı bu kadar kısa sürede yapılabilecek bir hazırlık değil bu. Bütün bölgedeki jeopolitik kurguları, denklemleri etkileyecek bir saldırı başlattı. Çok büyük kapsamı. İsrail buna karşılık verecek. Demir kubbe birtakım eleştirilere maruz kalsa bile dünyadaki en etkili hava savunma ağlarından bir tanesidir. Şöyle bir şey var dünyada 5 bin roketi göğüsleyecek bir hava savunma sistemi benim bildiğim kadarıyla yok. Hamas İsrail’in güvenliğini sınır güvenliğini çok iyi çalışmış.”

Kaynak: https://www.elipshaber.com/