Avrupa’da bu yaz her 3 uçuştan biri ertelendi…

Avrupa’da bu yaz

her 3 uçuştan biri

ertelendi…

 

Necdet B.Sivaslı

 

 

Rusya-Ukrayna savaşı, kötü hava koşulları, uçaklarda seyahat etme fiyatlarındaki artış tatile çıkmak isteyenlere fren yaptırdı. Yapılan değerlendirmelerde Avrupa’da bu yaz her 3 uçuştan birinin ertelendiği gerçeğini ortaya koydu. Hava alanlarındaki grevler ve protestoların da gecikmelerde etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Uçuş gecikmelerini önlemek amacı ile alınan önlemlerin de yetersiz kaldığına dikkat çekiliyor.

Avrupa’da Haziran ayından Ağustos ayına kadar gerçekleştirilen uçuşların yüzde 66’sı zamanında gerçekleştirebildi.

Uçuş gecikmelerindeki artışının ana nedeni olarak Temmuz ayındaki kötü hava koşulları gösterilirken Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatına (EUROCONTROL) göre, 2023 yılının Temmuz ayında hava durumu nedeniyle yaşanan gecikilmeler 2022 yılının aynı dönemine göre 2,5 kat daha fazla.

Alman Hava Taşımacılığı Birliğine (BDL) göre, 2022 yazıyla karşılaştırıldığında Almanya’nın en yoğun 10 havalimanında zamanında kalkış sayısı bu yaz yüzde 8 arttı. BDL, birçok uçuş gecikmesinden hava durumunun sorumlu olduğunu söylüyor. Yaz aylarında fırtınalar, kış aylarında ise kar ve buzlanma uçakların geç kalkmasına neden olabiliyor.

Hava koşullarının yanı sıra bagaj boşaltma düzenlemeleri gibi uçaktaki teknik sorunların da gecikmelere yol açabileceği belirtiliyor. Check-in yaptıran ve valizlerini bagaja veren yolcular uçağa çok geç gelirlerse veya hiç gelmezlerse yeniden indiriliyorlar. Çünkü güvenlik nedeniyle bagajın yolcu olmadan uçmasına izin verilmiyor.

Bir diğer sorunun da havalimanlarındaki grevler ve protestolar olduğu ifade ediliyor.

Uçuş gecikmelerini önlemek için hava yollarının yaz ve kış tarifeleri yaklaşık bir yıl önceden planlanıyor. İnşaat çalışmaları veya askeri tatbikatlar gibi gecikmelere yol açabilecek bazı olaylar zaten biliniyor ve dikkate alınıyor. Bir uçakta yaşanan gecikmenin en azından bir kısmının telafi edilebilmesi için zaman aralığı da planlanıyor.

İngilizler Dalaman ve Bodrum’dan sonra Kaş ve Kalkan’a da uçmaya başlayacak.

İngiliz tur operatörü ve hava yolu Jet2, 2024 yaz sezonu için Antalya’nın Kaş ve Kalkan ilçelerini de programına aldığını duyurdu. Bu iki ilçeye dönük paket tatilleri Jet2Villas üzerinden pazarlayacak olan Jet2Holidays, operasyonu ise Dalaman Havalimanı’dan gerçekleştirecek. 

Jet2Holidays’in kardeş hava yolu Jet2, yaz sezonunda Dalaman Havalimanına haftada 90 sefer yapacak. Tur operatörü, Kaş ve Kalkan’da kendi sınıflandırmalarına göre 2,5 ile 4,5 yıldız arasında değişen 13 tesis portföyüne ekledi. Pirat Hotel, Kalkan Saray Suites ve Peninsula Gardens Hotel & Beach bunlardan bazıları.

 

Türk misafirperverliğini konuklara sunmak için hava alanlarında yeni düzenlemelere gidiliyor. Bu aynı zamanda tanıtımımız için de önemsenmeli.

 

İGA İstanbul Havalimanının, lounge yeme içme alanlarının işletmesini TRU Ağırlama Hizmetleri ve Perakende Grup üstlendi.

TRU Ağırlama Hizmetleri ve Perakende Grup’un, yeme içme alanlarının işletmesi, otel yönetimi, şehir operasyonları, uçak içi catering hizmetleri, lounge yönetimi ve etkinlik organizasyonları gibi operasyonlarını 2023 yılı itibariyle misafirlerin beklentilerini en üst seviyede karşılayabilmek adına tek çatı altında toplandığını söyleyen TRU Ağırlama Hizmetleri ve Perakende Grup CEO’su Sadettin Cesur, “Ulusal ve uluslararası markaları bünyemize katmayı hedefleyerek globalleşme yolunda bir adım attık, TRU’nun TR’si ile Türkiye’den doğan bir marka olarak küresel ölçekte yer aldığımızı vurguluyoruz. U’su ise ‘You First’. Yani odak noktamız insan. Hem çalışanlarımız hem de misafirlerimiz bu tanımlamanın içinde yer alıyor. Tüm yolcularımıza misafir gözü ile bakıyoruz. Mottomuz ise; “Tru Hospitality with diversity just for you.’ Çeşitliliğimiz ile gerçek Türk misafirperverliğini konuklarımıza sunuyoruz. Bu anlamda gastronomi dünyasının ünlü ismi Şef Çiğdem Seferoğlu ile yaptığımız iş birliği çok önemli. Misafirlerimize unutamayacakları deneyimler sunmayı hedefliyoruz.”  diye konuştu

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen de konuyla ilgili şunları söyledi: “Misafirlerimizden aldığımız geri bildirimler ve öneriler doğrultusunda, yepyeni bir deneyimle seçkin hizmet anlayışımızı sürdürüyoruz. Kısa sürede dünyanın en prestijli havalimanları arasında en üst sıralarda yer alan İGA İstanbul Havalimanı olarak konuklarımızın yolculuklarının başlangıcından bitişine kadar her alanda yanındayız. TRU Hospitality & Retail Şirketi işletmesi iş birliğiyle İGA İstanbul Havalimanı Lounge’ları yeni menüsü ve her damak tadına uygun seçkin lezzetleri ile yemek molalarının vazgeçilmez mekanı olacak, bundan eminim. İGA Lounge’da, yolcularımıza en yüksek standartlarda yeme-içme deneyimi yaşatmaktan, bu değişiklikle Türk mutfağının özgün lezzetlerini de Lounge’larımızda misafirlerimizin beğenisine sunmaktan memnuniyet duyuyoruz.”