Kış dönemi satışları artıyor…

Kış dönemi

satışları

artıyor…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Kış turizmi ilgi görüyor. Daha ucuz ve hesaplı tatil yapmayı düşünenler Ekim-Kasım aylarını tercih ediyor. Rus ve Ukrayna’dan sonra Almanya’da e çok Türkiye’yi tercih eden ülkelerin başında yer alıyor.

 

Nedenine gelince:

 

Tur fiyatları arttı Uçakla geliş-gidiş artık lüks oldu. Otel fiyatları tırmanışta. Durum böyle olunca yaz aylarında son derece pahalı olmaya başlayan tatiller kış turizmine dönüştü. Yaz aylarına göre kış turizmi neredeyse yüzde 50 ucuz sayılıyor.

 

Şimdi Antalya otellerinde doluluk oranı yüzde 90’lara tırmandı. Bodrum otelleri de ilgi görüyor. İstanbul önde gidiyor.

2 yıl devam eden corana, ardından Rusya-Ukrayna savaşı ve dünyadaki pahalılık tatilcileri düşündürüyor. Bütçeler zorlanıyor. Ucuz tatillere ilgi artıyor. Mısır da kış turizminden faydalanan ülkelerden biri.

 

Travel Data & Analytics (TDA), Almanya turizm pazarına işlerin yoluna girmeye başladığını açıkladı. Verilere göre, ağustos ayında tatil rezervasyonları geçen yılın aynı ayının yüzde 15, 2019’un aynı ayının ise yüzde 11 üzerine çıktı.

Doğu Akdeniz destinasyonlarına yüzde 36 gibi güçlü b ir artış gözlemleyen pazar araştırmacıları, seyahat pazarının dünya genelinde ve uzun mesafe destinasyonlarda henüz pandemi öncesine dönmediğini ifade etti. 

Ancak kış dönemi için durum biraz daha farklı. Uzak mesafe yolculuklarla kruvaziyer tatillerinin pandemi öncesi seviyeyi aşması bekleniyor.

Ancak satış gelirlerindeki artış enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yükselen fiyatlardan kaynaklanırken, rezervasyon yapan kişi sayısı kümülatifte 2019’a kıyasla yaz sezonunda yüzde 14, kış sezonunda ise yüzde 17 geride. 

Almanya’da 2023-24 kış sezonu satışları ise 2022’nin yüzde 57 üzerinde. Bu rakamın sürpriz değil çünkü o dönemde rezervasyonlar yüksek enflasyondan ciddi şekilde etkilenmişti. Şu anda 2023-24 kış satışları 2019’un aynı döneminden yüzde 6 daha yüksek.

Almanya’da kış dönemi satışlarını Kanarya Adaları domine ederken, onu güçlü bir büyüme ile Mısır izliyor. Bu iki destinasyon Almanya’daki kış dönemi satışlarının yüzde 45’ini oluştururken, Türkiye ise güçlü bir büyüme gösteriyor.

Almanya’da sonbahar tatil satışlarında Türkiye detayına da bir göz atalım:

Almanya’da hizmet veren fiyat karşılaştırma portalı Check 24, sonbahar sezonunda Alman vatandaşlarının en çok tercih ettiği tatil destinasyonlarını açıkladı.

Check 24 tarafından yayınlanan verilere göre, Almanlar bu dönemde en çok Türkiye’ye rezervasyon yaptı.  Portala göre, en çok Side ve Alanya talep görürken bu destinasyonlara yapılan paket tur fiyatlarının kişi başı günlük 90 euro olduğu belirlendi.  

Türkiye’nin ardından en çok tercih edilen destinasyon Mayorka oldu. Mayorka’ya yapılan paket tur fiyatları ise kişi başı günlük 110 euro civarında. Öte yandan Mayorka’ya yapılan paket tur satışlarında fiyatların bir önceki seneye göre yüzde 18 arttığı kaydedildi.

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’a olan talep sonbahar sezonunda 2022’ye kıyasla keskin bir şekilde arttı. 2022 yılında ilk 20 içinde yer almayan Monastir, bu yıl en popüler 15 paket tur arasında yer alıyor.

Check 24 verileri, Hammamet bölgesinin ve Cerbe adasının da bu sezon popüler olduğunu söylüyor. Ayrıca Cerbe’ye seyahatin 2022’ye göre yüzde 7 daha ucuz olduğu belirtildi.