Türkiye’de 6 milyon hane kirada oturuyor…

Türkiye’de 6

milyon hane

kirada

oturuyor…

 

Necdet Buluz

 

Türkiye’de ev sahibi olmak zorlaştı. Bu nedenle kirada oturanların sayısı giderek artıyor. Ancak, istenilen düzeyde ve fiyatta kiralık ev bulmak zorlaştı.

Evini kiraya vermek isteyenlerin görüşü şu:

4-5 milyona aldığım evimi nasıl az fiyata kiraya verebilirim? Bu parayla ev almasam bankaya faize yatırsam daha çok gelir elde ederim. Bunu göz önünde bulundurduğumda kira bedelini yüksek tutmak zorundayım.

Özellikle son günlerde ev sahibi-kiracı tartışmaları da gündem oluşturmaya başladı. Bu tartışmaların genelde kira parasının yükseltilme isteğinden kaynaklanması da kiracılarda stresi daha da artırıyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 6 milyon hane kiralık evde oturuyor. Bu sayının giderek artacağına da dikkat çekiliyor.

Yapılan bazı araştırmalar kirada oturanların daha stresli bir hayatın içinde olduğunu gösteriyor. ”Kirada yaşamak sigara ve işsizlikten daha stresli” deniliyor.

Araştırmaları genişletenler kirada oturmanın sıkıntıların hangi nedenlerden kaynaklandığını da ortaya koyuyor. Kiracıların çoğu geçim sıkıntısı içinde. Hatta bazıları kirayı bile ödeyemiyor. Bu durum da zaten stresli bir hayat sürdüren kiracıları daha da strese sokuyor. Eğer kiracılar yaşlı ise stresin boyutu da değişiyor.

Bir de şu var:

Kiralık mülkün konumu, kira koşulları, mülkün bakımı ve güvenliği gibi faktörler yaşlı kiracılar için önemli olarak değerlendiriliyor. Tüm bunlar da stresin artma nedenleri.

BBC’nin haberine göre Essex Üniversitesi ve Adelaide Üniversitesi’nce yürütülen bir araştırma, ev kiralarının daha hızlı yaşlanma ile ilişkilendirilebileceğini gösterdi.

Yapılan çalışmalarda “Özel ev kiralamaların, daha hızlı biyolojik yaşlanma ile bağlantılı olduğunu bulduk” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan, “Daha da önemlisi, özel kiracılığın etkisi, işsizlik yaşamak veya sigara içmiş olmakla hiç içmemiş olmanın etkisinden daha fazla” şeklinde belirtildi.

Yaşlandıkça, konut ihtiyaçlarının değişebileceği ve yaşlı bireylerin bu değişiklikleri düşünürken bazı önemli kriterlere dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı. Örneğin, kiralık mülkün konumu, kira koşulları, mülkün bakımı ve güvenliği gibi faktörler yaşlı kiracılar için önemli.

Sonuç olarak, yaşlı kiracılar, gelecekteki konut ihtiyaçlarını planlarken bu faktörleri göz önünde bulundurarak, uzun vadeli finansal güvenliklerini sağlamlaştırmalı ve yaşlanma süreçlerine olumsuz etkide bulunabilecek stres faktörlerini azaltmaları önemli.