Asgari Ücrete ”beklenen enflasyon” ayarı !

Milyonlarca yurttaşı doğrudan ilgilendiren asgari ücret zam oranına ilişkin çalışmalar hız kazandı. 2024 Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı çalışanların öncelikli gündemi haline geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu yıl olduğu gibi artık yıl ortasında ikinci bir artış yapılmayacağını söylerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek asgari ücrette “beklenen enflasyonun dikkate alınacak” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete 2024’te tek zam yapılacağı mesajını verdi. Bakan Işıkhan, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentisini, 2023 sonu için yüzde 65, 2024 sonu için yüzde 36 olarak açıklamıştı. OVP’de de 2023 sonu için yüzde 65’lik, 2024 sonu için yüzde 33’lük enflasyon beklentisi yer almıştı.

TCMB’nin beklentileri, Mayıs 2024’te manşet enflasyonun yüzde 75 ile zirveyi görmesi ve yılın ilk altı ayında birikimli enflasyonun yaklaşık yüzde 24 olacağı yönünde.

2024 ortasında ara zam olmadığı durumda, asgari ücretim satın alma gücünde ciddi bir erime olacak.