“Muhalefette tıpış tıpış bize oy verecekler hali var!”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş 12punto’ya konuştu:

“Muhalefette tıpış tıpış bize oy verecekler hali var!”

“Anayasaya’ya Sahip Çık mitingi için Türkiye Barolar Birliği’ne çağrı yapıyoruz”

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, Antalya’da 12punto.com.tr yazarı Tuluhan Tekelioğlu’nun sorularını yanıtladı. Muhalefetin seçime yönelik tutumuna eleştiri getiren Baş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le yaptığı görüşmeyi de aktardı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, geçtiğimiz hafta CHP lideri Özgür Özel’i ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası iki parti ortak basın açıklaması yapmadı. Oysa kritik görüşme ile ilgili merak edilen çok konu vardı. Yaklaşan yerel seçimlerde, sol muhalefete kaybettirmeyecek bir tutum alma konusuna fikir birliğine varıldığı bilgisi verildi.

 

TİP ve CHP’nin sola kaybettirmeyecek ortak tutum kararına rağmen, CHP’nin bazı büyük şehirlerdeki belediye başkan adaylarıyla ilgili üzerine çektiği tepkiler, gözleri TİP’e çevirdi. Bu kritik görüşmenin sonrasında, CHP’nin Hatay Büyükşehir Belediye başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden adaylığının tartışıldığı gündeme geldi.

CHP’nin Antalya’da Muhittin Böcek ısrarı sosyal medyada bomba etkisi yaratınca, TİP’in Antalya Büyükşehir’den aday çıkarıp çıkarmayacağı merak konusu oldu.

TİP önceki akşam geniş bir katılımla, Antalya’da belediye başkan adaylarını açıkladı. Aslında merak edilen Muhittin Böcek ve Hakan Tütüncü’nün karşısına TİP’in çıkaracağı adaydı. Sürpriz aday dün açıklanmadı ama Erkan Baş, Antalya’da sıcağı sıcağına 12punto yazarı Tuluhan Tekelioğlu’na konuştu

İşte Erkan Baş röportajından öne çıkan kesitler

“KALELERİNDE AKP-MHP OYLARINI DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

“Bu seçimde şunu göstereceğiz; AKP’nin ‘Benim tapulu malım’ diye baktığı yerlerde sol sosyalist bir parti olarak TİP gidecek ve AKP’ye oy veren emekçiye de MHP’ye oy veren emekçiye de Türkiye gerçeklerini bir de kendi dilimizle anlatacağız. Bunun sonuç alacağını düşünüyorum. Biz AKP’nin kendi kalesi olarak gördüğü yerlerde AKP- MHP oylarını düşürmeyi hedefliyoruz. Orada bir alternatif olarak TİP’i geliştirmeyi düşünüyoruz.

“AMACIMIZ SOSYALİST BELEDİYELER BİRLİĞİ”

CHP’nin ‘Ben ceketimi assam kazanırım’ diye düşündüğü yerlerde CHP’nin bu yanlışlarına karşı gerçek bir sol seçeneği güçlendirmeyi hedefliyoruz. İddiam şu; Kaç belediye kazanacağız bilmiyorum. Türkiye’de bu seçimden “Sosyalist Belediyeler Birliği” kuracak kadar belediye kazanmak üzerine çalışıyoruz. İkinci bir hedefimiz daha var. AKP’nin de CHP’nin de birinci olduğu yerlerde, ikinci parti TİP olacak. Bu da önümüzdeki yıllar için Türkiye’de yeni bir seçeneğin doğması anlamına gelir. Bunun da en az belediye kazanmak kadar önemli bir iddia olduğunu düşünüyorum”

“AKP HUKUKSUZLUKTA NE KADAR İLERİ GİDEBİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR

Erkan Baş, 12punto yazarı Tuluhan Tekelioğlu’nun “Hatay TİP Milletvekili Can Atalay’ın gelecek hafta milletvekilliğinin düşürülmesi iddiası konuşuluyor, bu iddiaya dair ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“İktidar bunun zamanını fırsatını kolluyor. Çok açık söyleyeyim, Yargıtay kararının Meclis’te okutulması şu anlama gelir; Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını tanımaması yani Anayasa’yı tanımaması. Meclis Başkanlığı’nın artık bu kadarını da yapamayacağını düşünüyorum. Geç ya da erken Can Atalay mutlaka tahliye olacak, Meclis’te görevini yapacak. Burada AKP kendisini teşhir ediyor. Ne kadar hukuksuzluk yapabileceğinin örneklerini gösteriyor. ‘Biz yüzde 52’yi aldık istediğimiz her şeyi yaparız. Yerel seçime de istediğimiz her şeyi yaparak her türlü hukuksuzluğu haksızlığı en üst derecede yaparak gidelim ki toplumun morali bozulsun’… Muhaliflerin bir şeyleri başarabileceklerine olan inançlarını tümüyle kaybetsinler istiyor. Biz de diyoruz ki ‘Kardeşim sen bugün için devlet olanaklarını ele geçirmiş olduğun için hukuksuzluklarını tepeye taşıyabilirsin ama biz bunlara alışmayacağız, bunları normal görmeyeceğiz, buna karşı mücadele edeceğiz’

“ÇAĞRIMIZ; TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE”

Erkan Baş, Anayasa’ya Sahip Çık mitingiyle ilgili ise şunları söyledi:

 

CHP önemli dayanışma gösterdi. Şehitlerimiz vardı, ertelendi. İktidar tarafından ciddi provoke edilebilecek bir zemindi. Terörle mücadele konsepti diye tarif edilen şey aslında muhalefeti provoke etme hizaya getirme girişiminin bir ürünü. Önümüzdeki hafta da böyle bir gelişme ortaya çıktığında sadece CHP ile değil Saadet Partisi’yle, DEM Partiyle, bu hukuksuzluğa karşı tüm muhalefet güçlerinin bizim yanımızda duracağını düşünüyoruz, bekliyoruz. Anayasa’ya sahip çık mitingini kısa sürede gerçekleştirmek için girişimimiz olduğunu söyleyeyim. Biz bir TİP mitingi yapmak istemiyoruz . Gerçekten tüm demokratik örgütlerin, sendikaların, en önemlisi esas çağrımız, Türkiye Barolar Birliği’ne. Bu konuda barolar birliğinin bir önderlik yapması ve tüm toplumsal kesimleri birleştiren bir karşı duruşu sergilemesini istiyoruz. Barolar Birliği hukuk alanındaki yurttaşların sesidir. Sadece bir meslek örgütü değil.