Facia GÖZ GÖRE GÖRE geldi !

FACİA ADETA GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ.

Toprak su gibi aktı,9  maden işçisi toprak altında kaldı.

Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiye ulaşılamadığını söyledi.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden sahasında kayan toprağın altında işçiler kaldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “9 işçimize ulaşamıyoruz” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir” açıklaması yaptı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.” denildi.

Metalürji Yüksek Mühendisi Küçük: Erzincan’daki toprak kayması kaçınılmazdı

Erzincan’da meydana gelen göçüğe ilişkin Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük,, “Buna göçük demek doğru olmaz. Bir kayma yaşandı. Bilimsel teknik anlatımlarımıza göz kapatıldı. Bu ihmali aşıyor. Bu cinayettir. Burada herhangi bir önlem alma şansları yoktu. Burası kayacaktı” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninde büyük bir göçük meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 667 çalışandan 9 işçiye ulaşılamadığını duyurdu. Altın madeninde meydana gelen göçüke ilgili konuşan Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, madenin kurulmasının ihmal olduğunu vurgulayarak, “Burada herhangi bir önlem alma şansları yoktu. Buradaki toprak kayaması kaçınılmazdı. Madenin kurulması ihmaldir, cinayettir. Kasten adam öldürmeye, cana kıymaya yönelik bir faaliyettir” dedi.

“Bilimsel, teknik anlatımlarımıza göz yumuldu”

Elips Haber’den Deniz Dalgıç’ın haberine göre Metalürji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, “Geçmişte bunun küçükleri oldu. Arşive bakarsanız 2 yıl önce burada bir kayma söz konusu olmuştu. O daha küçüktü. O dönem yapılan uyarılar dikkate alınmadı. Bilimsel teknik anlatımlarımıza göz kapatıldı. Bunun kayacağı belliydi. Ne zaman kayar? Bugün, yarın, 10 yıl sonra da 50 yıl sonra da kayma ihtimali vardı ama şimdi kaydı. Bunlar bir gün kaçınılmaz olarak kayacaklar. Teknik olarak bunların stabil olması durağan olması mümkün değildir. Bununla ilgili her kim ‘önlem alıyoruz’ diyorsa yalan söylüyor. Halkı kandırıyorlar. Teknik olarak kaymaması engellenemez. Bunu önleyemezler ve kaymıştır” diye konuştu.

“Madenin kurulması ihmaldir, cinayettir”

Madenin kurulmasının “ihmal” olduğuna dikkat çeken Küçük, “Bu beklendiği için madenin kurulması ihmal. Bu maden kuruldu ve faaliyete geçirildi. Bu ihmali aşıyor. Bu cinayettir. Burada herhangi bir önlem alma şansları yoktu. Burası kayacaktı. Ya oradan işçiler geçerken ya çalışırken ya da burayı terk ettikten sonra kayacaktı. Kaçınılmazdı. Madenin kurulması ihmaldir, cinayettir. Kasten adam öldürmeye, cana kıymaya yönelik bir faaliyettir” ifadelerini kullandı

Kaynak: https://www.elipshaber.com