Fırat’ın geçtiği Adıyaman’a 25 yeni maden projesi yolda

Fırat’ın geçtiği Adıyaman’a 25 yeni maden projesi yolda

Erzincan’daki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanın ardından Fırat Nehri’nin geçtiği Adıyaman’da mevcut 74 adet maden ocağının yanı sıra açılması planlanan 25 maden projesinin olduğu ortaya çıktı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında meydana gelen heyelanda dokuz işçi toprak altında kaldı. Yaşanan olay sonrasında siyanürlü toprağın Fırat Nehri’ne aktığı öne sürüldü. Heyelanın ardından Fırat Nehri’nin geçtiği Adıyaman’da açılması planlanan 25 maden projesinin daha olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, maden ocaklarına ilişkin soru önergesi verdi. Çiftyürek’in “Adıyaman’da açılması planlanan toplam kaç maden projesi var?” sorusuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan yanıt geldi. Bakan Bayraktar’ın imzasının bulunduğu yanıtta, Adıyaman’da 64 adet işletme izinli ruhsat bulunduğu belirtildi. Ruhsat sahalarında birden fazla ocak alanı bulunabileceğine değinilen yanıtta 63 adet açık, 11 adet yeraltı olmak üzere toplam 74 adet maden ocağı bulunduğu ifade edildi.

Elips Haber’den Selim Ercan’ın haberine göre Aladağ’da 3, Besni’de 2, Çelikhan’da 3, Gerger’de 1, Gölbaşı’nda 13, Kahta’da 5, Merkez’de 32, Sincik’te 1, Tut’ta 3 açık maden ocağı bulunurken. Çelikhan’da 1, Gölbaşı’nda 2, Merkez’de 1, Tut’ta ise 7 adet yer altı işletmesi yer alıyor.

Bayraktar’ın yanıtında bakır, bazalt, feldispat, kalker, krom, kurşun, çinko, linyit, manganez, marn, mermer ve tras üretiminin gerçekleştirilen madenlerin bulunduğu Adıyaman’da ilgili olarak, “Henüz işletme izni almamış, 24 adet işletme ruhsatı ile 1 adet işletme talepli arama ruhsatı olmak üzere 25 adet planlanan proje bulunmaktadır. Maden cinsleri işletme izin aşamasında kesinleşecek olan açılması planlanan maden işletmelerinin ilçe ve türlerine göre dağılımı aşağıdaki tabloda yer almaktadır” denildi.

Fırat’ın geçtiği coğrafya

Fırat Nehri sırası ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına uzanıyor. Irak’ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşerek Şatt’ül-Arab’ı oluşturan ve Basra Körfezi’ne dökülen nehrin en önemli kolları Murat Nehri, Karasu Nehri, Tohma Çayı, Peri Çayı, Kahta Çayı, Çaltı ve Munzur Suyu.

Kaynak: https://www.elipshaber.