Zafer Parti adayı Soral, Ankara için projelerini anlattı.

Hüseyin Bartu Soral, “Planlama ve Bahçe Kentler, Engeliler, Ankara Ekonomik Kalkınma Programı, Tarım Reformu, Ankapark” başlıklı projelerini açıkladı.

PLANLAMA VE BAHÇE KENTLER

Ankara’nın bir nazım planı yok. Yani şehir ve bölge planı yok. Ulaşım planı da yok. Zaten ikisi ayrı ayrı olmaz. Başkan seçilen yanına belediye meclisini de alıyor, istediği yere istediği imar iznini veriyor. Yeter ki rant olsun.

Öncelikle kira ve konut sorununu “Bahçe Kentler Projesi” ile çözeceğiz. Ankara’nın çeperlerine kuracağımız zemin +3 katlı yapılardan oluşan geniş yeşil alanlara, parklara ve uzun yürüme yollarına sahip, yeni iş olanakları ve ticaret alanları da oluşturacak sosyal konutlar inşa edeceğiz. Bahçe Kentlerin tamamına bisiklet yolları hâkim olacak. Her yere bisiklet yollarını kurarak ulaşabileceksiniz. Bahçe Kentlerde yer alan konutların bir kısmını düşük bedellerle dar ve orta gelirli Ankaralılara kiralayacağız. Bir kısmını da kârsız olarak Ankaralılara satışa sunacağız. Ve bunların hepsi şeffaf bir biçimde kura yoluyla gerçekleşecek.

Ulaşım: Ulaşım doğal olarak bu planın bir parçası. Zaten ana yoğunluk bu plansız kentleşmeden ötürü oluşuyor. Raylı sistem ve otobüs hatlarının tekrar yapılandırılması gerekiyor. Kısa vadeli ve etkili çözüm bu.

ENGELİLER

Türkiye’de engelli vatandaşlarımızın nüfusu yüzde 7. Onları dışarıda göremiyoruz çünkü semtler, yaşam alanları onlara adeta düşman. Engelli vatandaşlarımızın daha rahat yaşayabilecekleri mimariye ve çevre düzenlemesine sahip, iş hayatına karışabilecekleri, baştan sona onlar için tasarlanmış sosyal konutların olduğu engelsiz semtleri yine Bahçe Kentler içinde kuracağız. Çünkü mevcut şehir yapısı içinde öyle bir kaos, öyle bir trafik karmaşası yarattılar ki engelli vatandaşlarımız için düzenleme yapabilmek çok zor.

ANKARA EKONOMİK KALKINMA PROGRAMI

KOBİ’lerimizin sorunu verimsiz üretim. Bunun bir göstergesi Ankara bazında imalat sanayiinde yaratılan katma değerde görülüyor. Türkiye’nin ikinci büyük kenti Ankara imalat sanayinde yüzde 6.9 ile Türkiye’de beşinci sırada. Bu alanda örneğin İzmir yüzde 8.8, Kocaeli yüzde 8.1 paya sahip.

Bugün başkent Ankara’da çalışabilir nüfusun yarısından fazlası çalışmıyor, ya da bir kısmı asgari ücretin altına, sigortasız, kaçak çalıştırılıyor. Ankara’da yüzde 47,2 olan istihdam oranı Tekirdağ’da yüzde 54.1. Başkent Ankara’da işsizlik oranı yüzde 12.1 ama örneğin Konya’da yüzde 7.4.

Ankara Ekonomik Kalkınma Programı ile Ankara ekonomisinin çok dinamik bir noktaya taşıyacağız. Dünya çapında başarısı kanıtlanmış bir modelle genç girişimcileri, yenilikçi ve buluşçu projeleri, yeteri kadar destek bulamadığı için büyüyemeyen şirketleri ekonomiye kazandıracağız. Bütün girişimcilere ve şirketlere ihtiyaç duydukları finansman imkânlarını ve teknik desteği sağlayacağız. Kimi projelere doğrudan hibe vereceğiz, kimisini uluslararası finansman merkezleriyle bir araya getireceğiz. Dış pazarlara açılım, yabancı ortaklıklar ve teknik destek noktasında kuracağımız dünya çapında kadro ile Ankara’da ekonomi çarkları çok hızlanacak, Ankara istihdam ve gelir üretim merkezine dönecek.

TARIM REFORMU

Ankara’nın da içinde bulunduğu Anadolu toprakları endemik tür açısından dünyanın en zenginlerinden. Klimatolojik olarak dünyada 3 farklı iklim mevcutken Anadolu topraklarında 6 farklı iklim hüküm sürüyor. Yani Ankara’da yetişmeyecek hiçbir ürün yok. Topraklarımız kükürt ve bor açısından çok zengin olduğu için yetişen bitkiler insan sağlığı açısından paha biçilmez öneme sahip.

Türkiye’de Konya’dan sonra açık ara en geniş tarım alanına sahip ikinci il Ankara, toplam 11 milyon 624 dekar. Ama tarım alanında Türkiye’nin milli gelirine katkısı sadece yüzde 2.4. Karşılaştırmanız için söylüyorum, 3 milyon 479 bin dekar tarım alanına sahip Antalya’nın katkısı yüzde 4.4. 5.073.527 dekar tarım alanına sahip Manisa’nın yüzde 3.5.

Mesela yumurta tavuğu sayısına baktığımızda, Ankara’nın yarısından az tarım alanına sahip Manisa’da toplam 12 milyon 220 bin yumurta tavuğu varken Ankara’da 5 milyon 400 bin. Neden? Ankara’da tavuk yetişmiyor mu?

Bedava Ata tohum, mazot ve gübre desteği. Gübre üretimi. Endüstriyel tarım değil aile tarımı geliştirilecek. Satış kooperatifleri kurulacak.

ANKAPARK

Ankapark’ı işletilebilir bir boyuta küçültüp hizmete açacağız. Ankapark’a gömülen milyarlarca lira paramızın heba olmasını engelleyeceğiz. Ankapark’ın bir bölümünü film platolarına dönüştüreceğiz. Ve yine önemli bir bölümünü Atatürk’ün mirasına uygun olarak tarım alanlarına dönüştüreceğiz. Ankapark’ın atıl binalarını konser, sinema ve tiyatro salonlarına dönüştüreceğiz. Ankapark’ı kazanacak ve on binlerce insana iş imkânı sağlayacak.