Meslek odalarının bağımsızlığı elinden alınmak isteniyor
Mimarlar: Meslek odamızın vesayet altına girmesine izin vermeyeceğiz
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 18 Kasım 2024 tarihinde “TBMM Başkanlığı’na sunulan Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde yer alan 9. Madde ile meslek odalarının vesayet altına alınmak istendiğini bildirdi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada, “Bu madde ile imar kanunda değişiklik öngörülüyor. Bu madde ile meslek odalarının mevzuatlarını düzenleme yetkisi, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na verilmeye çalışılarak, meslek odalarının bağımsızlığı elinden alınıyor. Toplum hizmetinde olması gereken kamu kaynaklarının korunması için, bilim ve tekniğin izinde mücadele eden meslek odalarını işlevsizleştirmek istiyorlar. Bu düzenleme, kamu yararını korumak amacıyla açtığımız davaların önünü kesmek için yapılan bir düzenlemedir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, meslek odalarının işlevsizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Mimarlık mesleğinin yetki alanı Anayasa’ya aykırı bir şekilde gasp edilmek istenmektedir.”
Kamu kaynaklarının umarsızca talan edildiği bu süreçte bu kanun teklifi tesadüf değildir
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“İktidar daha önce de Anayasa’nın 135. Maddesine göre kurulmuş meslek odalarını etkisizleştirmek için pek çok girişimde bulundu. Şimdi de Anayasa’ya açıkça aykırı biçimde yasa metninin içine bir madde ekleyerek bunu yapmaya çalışıyor. İlgili kanun teklifinde yer alan 9. Madde ile, “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkileri düzenlemesine ‘Bakanlığın görev alanına giren konularla ilgili olarak mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuatı hazırlamak ve bunları denetlemek’ ifadesi getiriliyor. Kamu kaynaklarının umarsızca özelleştirmeler yoluyla, tahsislerle talan edildiği bir dönemde getirilen bu kanun teklifi daha öncede olduğu gibi tesadüf değildir. Daha önce gece yarısı çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ve yasalarla yetkileri daraltılan meslek odaları bu düzenleme ile tamamen vesayet altına alınmak isteniyor. Anayasal düzenin gereği; meslek örgütleri, kamu idaresinin parçasıdır ve mesleklerin kamu yararına yürütülmesinden sorumludurlar. Anayasa’nın meslek örgütlerine çizdiği çerçeve yasalarla daraltılamaz. Meslek odaları her alanda mesleki bilgi ve birikimini, Anayasa’dan aldığı güçle, ülke çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır. TMMOB ve bağlı meslek odaları, bilimin ve tekniğin toplumdan yana kullanılması anlayışıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Anayasal düzenin gereği; meslek örgütleri, kamu idaresinin parçasıdır ve mesleklerin kamu yararına yürütülmesinden sorumludurlar. Anayasa’nın meslek örgütlerine çizdiği çerçevenin yasalarla daraltılması olanaklı değildir.
Kanun teklifi Anayasa’ya aykırıdır
Açıklamada, “Meslek Kuruluşları Anayasa ile tanımlanan özerk kuruluşlardır ve Meslek Odalarının faaliyetlerinin kamu yararına uygun şekilde ve bağımsız sürdürebilmesinin güvencesi yapılarının özerk olmasıdır. Anayasa’ya aykırı bir biçimde hazırlanan kanunla meslek odamızın yetkilerinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. İdari ve mali açıdan ciddi biçimde baskı altında olan odalarımızın bir de mevzuatlarla içinin boşaltılmasına göz yummayacağız. Bu düzenleme Anayasa ihlalidir. Hiçbir organ, kaynağını Anayasa’dan almayan bir yetkiyi kullanarak meslek odalarını etkisizleştiremez.”