GÜRER: “CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE MAZOT FİYATI YÜZDE 790 ARTTI”

GÜRER: “CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE MAZOT FİYATI YÜZDE 790 ARTTI”

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada mazot fiyatlarındaki fahiş artışın tarımdan taşımacılığa, sanayiden gıdaya kadar tüm üretim alanlarını doğrudan etkilediğini belirterek, art arda gelen zamların hem üreticiyi hem de vatandaşı çıkmaza sürüklediğini söyledi.

 

“MAZOT 6 LİRA 26 KURUŞTAN 57 LİRA 81 KURUŞA ÇIKTI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçilen 2018 yılında mazotun litre fiyatının 6 lira 26 kuruş olduğunu hatırlatarak, bugün bu rakamın 57 lira 81 kuruşa yükseldiğini ifade etti. Gürer, yılbaşından bu yana mazota gelen son 1 liralık zamla birlikte toplam artışın 3 lira 50 kuruşa ulaştığını söyledi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDEN SONRA ARTIŞ YÜZDE 790”

Mazot fiyatlarındaki artış oranlarına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra mazot fiyatının yüzde 790 oranında arttığını belirtti. Gürer, bir litre mazottan alınan ÖTV ve KDV toplamının 24 lirayı bulduğunu ifade ederek, akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükünün doğrudan vatandaşa yansıdığını vurguladı.

“MAZOTA GELEN ZAM HER ÜRETİME ZAM DEMEKTİR”

Mazot fiyatlarındaki artışın zincirleme etkilerine değinen Ömer Fethi Gürer, “Mazot fiyatındaki artış tarımdan taşımacılığa, sanayiden gıdaya her üretime zam demektir” dedi. Gürer, artan maliyetlerin üretimin tüm aşamalarını etkilediğini, bunun da fiyatlara kaçınılmaz olarak yansıdığını söyledi.

“ÇİFTÇİ DE NAKLİYECİ DE NE YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYOR”

Konuşmasında tarım ve taşımacılık sektörüne dikkat çeken Gürer, çiftçinin tarlasına traktör sokarken, nakliyecinin deposuna akaryakıt alırken ne yapacağını düşünür hale geldiğini ifade etti.

Ömer Fethi Gürer, artan mazot fiyatlarının üreticinin hareket alanını daralttığını söyledi.

“MAZOT DESTEĞİ VERİLDİ, ZAMLA GERİ ALINDI”

Tarımda mazot desteği verilmiş gibi yapıldığını ancak bu desteğin zamlarla geri alındığını dile getiren CHP’li Ömer Fethi Gürer, her akaryakıt zammının iğneden ipliğe tüm ürünlerde fiyat artışına yol açtığını belirtti. Gürer, özellikle gıda üretiminin bu süreçten olumsuz etkilendiğini ifade etti.

“VATANDAŞ RAFTAKİ ÜRÜNÜ ALAMAZ HALE GELDİ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, art arda gelen zamların vatandaşı raftaki ürünü alamaz duruma düşürdüğünü söyledi ve artan maliyetlerin toplumun geniş kesimlerini yoksullaştırdığına dikkat çekti.

 

…

GÜRER: “BORÇLU ÇİFTÇİYE KREDİ YOK DEMEK, GIDA ÜRETİMİNE DARBE VURMAKTIR”

 

GÜRER: “BAĞ-KUR PRİM BORCU ÇİFTÇİNİN KREDİYE ERİŞİMİNİ KİLİTLEDİ”

 

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin krediye erişememesi, artan mazot fiyatları, desteklerin yetersizliği ve pestisit uygulamaları üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı’nı eleştirdi. Gürer, BAĞ-KUR ve SGK borcu gerekçesiyle çiftçinin sistem dışına itilmesinin üretimi felç ettiğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tarım sektörünün içinde bulunduğu yapısal sorunlara dikkat çekerek, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı’na çağrıda bulundu. Gürer, özellikle çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ve BAĞ-KUR prim borçları nedeniyle krediye erişememesinin üretimi doğrudan tehdit ettiğini ifade etti.

Konuşmasının başında, yaşanan sorunun ülke genelinde yaygınlaştığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Şu anda bankalara borcu olan çiftçilerimiz ya da kredi kartı, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurumlara borcu bulunanlar bankalara gittiklerinde kredi alamıyorlar. Özellikle esnaf ve çiftçilerin SGK’ya borcu varsa bankalardan kredi kullanmaları mümkün olmuyor” dedi.

“REKOLTE İYİ OLABİLİR AMA ÇİFTÇİ ÜRETEMİYOR”

2025 üretim sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsim koşullarının rekolte açısından umut verdiğini ancak finansman yetersizliğinin üretimi sekteye uğrattığını vurguladı. Kar ve yağmurun toprağı buluşmasının verimi artırabileceğini söyleyen Gürer, “Ancak çiftçiler kredi alamadıkları için ilaç, gübre, tohum, mazot gibi temel girdilerde ciddi sıkıntı yaşamaktadır. Bu nedenle esnafımızın ve çiftçimizin SGK prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın krediye erişimi mutlaka sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık on gündür Ziraat Odası başkanları, çiftçiler ve esnaflardan yoğun telefon aldığını belirten Gürer, “Gün boyu arıyorlar, ‘Sesimizi duyurun’ diyorlar. Buradan çağrımızı yineliyoruz: Sayın Cumhurbaşkanı, mutlaka bu duruma müdahale ediniz. SGK’ya borcu olan çiftçinin kredi almasının önündeki engeli kaldırın” diye konuştu.

“2025 ÇİFTÇİ İÇİN EN ZOR YILLARDAN BİRİ OLDU”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık ve zirai don nedeniyle üreticinin borçlarını ödeyemez hâle geldiğini söyledi. “2025 yılı çiftçi için de besici için de üretici için de çok zor geçmiştir” diyen  Ömer Fethi Gürer, bu koşullarda borçlu çiftçiye kredi verilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu gerçekler ortadayken ‘borçlu çiftçiye kredi yok’ demek, hem çiftçiyi hem de ülkenin gıda üretim sürecini darbelemek anlamına gelir. Bundan bir an önce vazgeçilmesi ve çiftçiye destek verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“MAZOT 2018’E GÖRE YÜZDELERCE ARTTI, DESTEKLER ERİDİ”

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın tarım üzerindeki yıkıcı etkilerine de değinen CHP’li Gürer, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilen 2018 yılında mazotun litre fiyatının 6 lira 26 kuruş olduğunu, bugün ise 57–58 lira bandına ulaştığını hatırlattı. Gürer, “Bu fiyatın yaklaşık 24 lirası ÖTV ve KDV’den oluşmaktadır” dedi.

Yılbaşından bu yana mazota 3,5 lira zam geldiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu artışın mazot desteğini fiilen ortadan kaldırdığını söyledi. “Çiftçiye mazot desteği verilmeden, gelen zamlarla verilen destek de geri alınmıştır. Bu nedenle kırmızı mazota geçilerek tarım kesiminde mazottaki ÖTV ve KDV’nin bir an önce kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Mazot üzerinden alınan vergilerin yıllık 70–80 milyar lirayı bulduğunu belirten Gürer, havza bazlı destek modelinin de zamlar karşısında işlevsiz kaldığını ifade etti.

“PESTİSİT UYGULAMASI KÜÇÜK ÜRETİCİYİ DIŞLIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı B reçete (bitkisel reçete) uygulamasına da değinen Gürer, pilot bölgelerde uygulanan sistemin ciddi mağduriyetlere yol açtığını söyledi. ÇKS kaydı olmayan üreticilerin ilaç alamadığını belirten Gürer, “ÇKS’si olmadığı için zirai destek alamayan, bitkisel ilaçlara erişimi engellenen küçük üreticiler büyük mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

Bir-iki dönümlük bahçesi olan küçük üreticilerin uygulamadan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Gürer, “Amaç kayıt altına almak olabilir; ancak uygulama şekli yanlıştır. Bahçesi olduğu hâlde ilaca erişemeyen çiftçinin bahçesinde ürün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞIYLA TARIM YÖNETİLMEZ”

Tarım politikalarının masa başında değil, sahadaki gerçekler dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı “ben yaptım oldu” anlayışıyla hareket etmekle eleştirdi. Daha önce iki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerine el konulacağı yönündeki düzenlemeleri hatırlatan Gürer, bu uygulamaların da sorgulanması gerektiğini söyledi.

Pestisit kalıntıları konusunda altyapı tamamlanmadan adım atılmasının sorunları büyüttüğünü ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, etkin denetim, teknolojik eğitim ve ruhsatsız ilaçların piyasadan tamamen çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

“GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMEDEN RAF FİYATLARI DÜŞMEZ”

Konuşmasında çözüm önerilerini sıralayan Ömer Fethi Gürer, tarımda temel sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğunu vurguladı. “Çiftçinin, besicinin ve üreticinin mutlu olması, raftaki ürün fiyatlarının düşmesi demektir” dedi.

Gürer, ithalata dayalı politikaların terk edilmesi gerektiğini söyledi.

“Girdi maliyetleri düşürüldüğünde, alım fiyatları düzenlendiğinde, aracılık sistemi daraltıldığında ve yerli üretici desteklendiğinde raf fiyatları düşer. Girdi maliyetleri düşmeden raf fiyatlarının düşmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Gürer, öncelikle BAĞ-KUR ve SGK prim borçlarından kaynaklanan kredi engellerinin kaldırılması gerektiğini belirterek, Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereği çiftçiye verilmesi gereken yüzde 1’lik desteğin mutlaka ödenmesini istedi. “Sorunlar bilinmektedir, ancak mevcut uygulamaların çözüm üretmediği açıktır” diyerek çağrısını yineledi.

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ BARINMA VE GIDAYA GİDİYOR: İKİ KALEM HARCAMALARIN YÜZDE 68’İNİ YUTUYOR   *EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DARALAN DENGE: BİR EMEKLİYE İKİ AKTİF SİGORTALI BİLE DÜŞMÜYOR **ÇOCUK BAKIMINDA AİLELER YALNIZ: BAKIM…

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP’de, aralarında İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke ve Aylin Nazlıaka’nın da bulunduğu 48 kişi partiden ihraç edildi. CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), disipline sevk edilen 50 kişiden 48’inin partiden kesin…

    Gözden Kaçırmayın

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    DAR GELİRLİNİN BÜTÇESİ , ”BARINMA VE GIDAYA ” GİDİYOR

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ”Zafer Partisi Atatürk çizgisinde Türk milliyetçiliğini temsil ediyor”

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ABB’NİN BARINMAEVLERİ SOKAKTA YAŞAYANLARA SICAK YUVA OLUYOR

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    ”İstanbul’da Sel Riskine Karşı Altyapı Yenilenmeli”

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    CHP de Özel’e yakın 48 isim daha ihraç edildi

    Beşiktaş UEFA Avrupa Liginde 2 de 2 yaptı:3-2

    Beşiktaş  UEFA Avrupa Liginde  2 de 2 yaptı:3-2