”Çıplak Arama İşkencedir ve İnsan Onurunu Hedef Alır”

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun’dan Adalet ve İçişleri Bakanlarına Fatoş Pınar Türker Soruları

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Medya AŞ Genel Müdürü Fatoş Pınar Türker’in mahkeme huzurunda dile getirdiği gözaltı, arama, tehdit ve cezaevi koşullarına ilişkin iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Uzun, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle iki ayrı yazılı soru önergesi verdi. Önergelerde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan yerleşkesindeki gözaltı sürecine, çıplak arama iddialarına, nezarethane koşullarına, SEGBİS üzerinden yapıldığı ileri sürülen tehditlere ve cezaevindeki yerleştirme kararlarına ilişkin sorular yöneltildi.

Çıplak Arama İşkencedir ve İnsan Onurunu Hedef Alır.

Cumhur Uzun, Fatoş Pınar Türker’in duruşmada anlattığı arama iddialarının vahim olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Bir kişiyi gözaltına almak, devlete onun onurunu kırma yetkisi vermez. Gözaltı işlemi, hukuk sınırları içinde yürütülmesi gereken bir adli süreçtir; kişiyi sindirme, küçük düşürme ya da teslim alma alanı değildir. Bir kadının kıyafetlerinin ve iç çamaşırının çıkartılmasının istendiği, çömelme, dönme, eğilme gibi talimatlara maruz bırakıldığı yönündeki iddialar çok ağırdır. Bu iddiaların üzeri ‘rutin arama’ denilerek kapatılamaz. Çıplak arama, insan onurunu hedef alan niteliğiyle işkencedir; kötü muameledir; hukuk devleti bakımından izah edilemez bir uygulamadır.”

Uzun, İçişleri Bakanlığına yönelttiği önergede, Fatoş Pınar Türker hakkında giysiler çıkartılmak suretiyle arama yapılıp yapılmadığını, yapılmışsa hangi somut gerekçeye dayandığını, arama kararının kim tarafından verildiğini, tutanak düzenlenip düzenlenmediğini, ilgili kamera kayıtlarının koruma altına alınıp alınmadığını ve bu vahim iddialar üzerine inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Uzun ayrıca, 2020 yılından bu yana gözaltında çıplak arama, darp, kötü muamele ve insan onuruna aykırı davranış iddiasıyla yapılan başvuru sayılarını da istedi.

Adalet Tehditle mi Sağlanacak?

CHP’li Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığına verdiği ikinci önergede ise Fatoş Pınar Türker’in savunmasında dile getirdiği savcı baskısı, çocukları üzerinden tehdit edildiği iddiası ve cezaevindeki yerleştirme kararlarını gündeme taşıdı.

Uzun, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Bir yargı sürecinde en tehlikeli kırılma, adaletin hakikati aramak yerine korku üretmeye başlamasıdır. Bir kişiye çocukları üzerinden baskı yapıldığı, avukatına danışma talebine rağmen beyana zorlandığı, mal varlığıyla tehdit edildiği iddiaları, yalnızca bir dosyanın değil, yargıya duyulan güvenin de konusudur. Adalet tehditle sağlanmaz. Tehdit varsa orada adalet yoktur; baskı varsa orada maddi gerçeğe ulaşma iradesi yoktur.”

Uzun, Adalet Bakanlığına; SEGBİS görüşmesinin tarihini, görüşmeyi yapan kişinin görevini, görüşmeye ilişkin kayıt ve tutanak bulunup bulunmadığını, çocuklarla ve mal varlığıyla tehdit iddiası hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Önergede ayrıca, Türker ve aynı dosya kapsamında tutuklanan kadınların ayrı koğuşlara yerleştirilmesi konusunda Bakanlıkça yazılı ya da sözlü bir talimat verilip verilmediği de soruldu.

CHP’li Cumhur Uzun’dan iki bakana da çağrı

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, açıklamasının sonunda İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile Adalet Bakanı Akın Gürlek’e çağrıda bulunarak şunları kaydetti:

“Bu iddialar, sessizlikle geçiştirilemeyecek kadar ağırdır. İki bakana da açık çağrımızdır: Meclise, kamuoyuna ve en önemlisi hukuka karşı sorumluluğunuzu yerine getirin. Gözaltında ne yaşandı, kim karar verdi, hangi kayıtlar tutuldu, hangi görevliler sorumludur; açıklayın. Savcı tehdidi iddiası doğru mudur; SEGBİS kayıtları nerede; cezaevi yerleştirmeleri kimin talimatıyla yapılmıştır; cevap verin. İnsan onuru kimsenin insafına bırakılamaz. Hukuk devleti, en çok da kapalı kapılar ardında sınanır. Biz bu sürecin takipçisi olacağız.”

  • Çankaya Gazetesi

    1984 yılında yayın hayatına başlayan ÇANKAYA GAZETESİ nin merkezi Ankara dır. Ender Yoldar' ın yönetiminde Atatürk İlke ve İnkılaplarına, Milli ve Manevi değerlere bağlı bağımsız ve tarafsız bir gazetedir.

    Related Posts

    18 BİN 557 ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yanıtladı.   Gürer: “Bakanlığın cevabı, yaklaşık 18 bin 557 tarımsal sulama abonesinin elektriğinin borç nedeniyle…

    ARAÇ BAKIM MASRAFLARI VATANDAŞIN BELİNİ BÜKÜYOR

    GÜRER, ARAÇ SAHİPLERİNE NEFES ALDIRACAK KANUN TEKLİFİNİ TBMM BAŞKANLIĞINA SUNDU   Gürer: “Vatandaş araç alamıyor, alan da bakım yaptıramıyor”   Gürer: “Araç bakım ve onarımında KDV kaldırılsın” CHP Niğde Milletvekili…

    Gözden Kaçırmayın

    18 BİN 557 ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

    18 BİN 557 ÇİFTÇİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

    Futbolda BAHİS Operasyonu;13 kulübün ,19 yöneticisi gözaltında

    Futbolda BAHİS Operasyonu;13 kulübün ,19 yöneticisi gözaltında

    Nasuh Mahruki’ de TUTUKLANDI

    Nasuh Mahruki’ de TUTUKLANDI

    Bölge Adliye Mahkemesi, CHP dosyasını Yargıtay’a gönderdi.

    Bölge Adliye Mahkemesi,  CHP dosyasını Yargıtay’a gönderdi.

    Akaryakıta ÇİFTE ZAM

    Akaryakıta ÇİFTE ZAM

    BEŞİKTAŞ TA MUHAMMED SALAH SESLERİ ….

    BEŞİKTAŞ TA MUHAMMED SALAH SESLERİ ….