YSK kafaları karıştırdı

YSK Başkanı Sadi Güven, “mühürsüz zarf” kararının ilk olmadığı ve geçerli sayılacağını söyledi. Güven, evet mührünün de halkın iradesini yansıttığını ifade etti.Sadi Güven, “mühürsüz oy pusulasının geçerli sayılmasının Seçim Kanunu’na aykırı olup olmadığı” sorusunu ise yanıtlamadı.
Referandum sonuçlarının ardından YSK Başkanı Sadi Güven YSK’da gazetecilere açıklamalarda bulundu.
16 Nisan’da yapılan Anayasa değişikliğinin sonuçlandığını, yurt içi seçimlerin tamamlandığını ifade eden Güven, yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenlerin oylarının da güvenli şekilde muhafaza edilerek sayıldığını belirtti.
Halk oylamasında kurul tarafından ilk defa yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin bulundukları yerlerdeki temsilcilikler dışında da oy kullanmasına olanak sağlandığını hatırlatan Güven, bu kapsamda oy kullanan seçmen sayısının 167 bin 829 olduğunu kaydetti.
YSK Başkanı Güven, sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçların Kurul’a ve siyasi partilere ulaşmadan önce bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührü ile mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin talebi üzerine sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdiklerini hatırlattı.
Halk oylamasının başlamasından sonra bir kısım ilçe seçim kurullarında, sandık kurullarınca seçmenlere “tercih” mührü yerine “evet” mührü ile oy kullandırıldığı bilgisinin de geldiğini aktaran Güven, ayrıca bazı sandıklarda oy pusulasının ön yüzüne sandık kurulu mührünün basıldığı, bazılarında ise arka yüzüne basılmasına rağmen mührün ön yüze de geçtiği yönünde şikayetler geldiğini söyledi.
Güven, bunun üzerine Kurul’un oylamada kullanılan “evet” mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğuna karar verdiğini belirterek, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görülmediğini ve bu oyları geçerli saydıklarını bildirdi.
Sahte oy pusulası kullanımını engellemek amacıyla oy pusulalarının sandık kurulu mührüyle mühürlendiğini hatırlatan Güven, mührün sandık kurulu tarafından sehven ön yüzüne basılmış olmasının veya arka yüzüne basılmasına rağmen ön yüzüne yansımasını, oy pusulasını geçersiz sayacak nitelikte görmediklerini dile getirdi.
Seçimlerde kullanılan oy pusuları ve zarfların, filigranlı olup Kurul tarafından özel üretildiğini anlatan Güven, sandık kurullarının, seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağladığını, seçim bittikten sonra sayıma geçilmeden önce oy pusulası, zarf sayısı ile oy kullanan seçmen sayısının sağlamasını yaptığını aktardı.

SORULAR
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güven, sandık kurulu mührü bulunmadığı halde geçerli sayılan oy sayısının sorulması üzerine, “Şu anda onu bilmemiz mümkün değil. Sandıklarda tutanakları onlar geçiyorlar, sandığın başında bulunan 7 kişi. Bunlardan biri başkan, biri oradaki ihtiyar heyeti veya meclisinden üye, diğerleri de o yerde son milletvekili seçiminde en çok oyu almış 5 siyasi parti temsilcisi. Bunlar tanzim ediyorlar, onlar deftere geçirdiler. Daha sonra gelirse onlara bakacağız” dedi.
YSK Başkanı Güven, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “YSK’nın maç oynanırken kuralları değiştirdiği” söylemine ilişkin, “Maç oynarken kural değiştirmedik. Az önce söyledim, son kez söylüyorum, bu sadece bizim aldığımız bir karar değil” dedi.
Sadi Güven, “mühürsüz oy pusulasının geçerli sayılmasının Seçim Kanunu’na aykırı olup olmadığı” sorusunu ise yanıtlamadı.